Aan welke medicijnen kun je verslaafd raken?

Miljoenen mensen lijden onder spanningen, angsten, zorgen, onrust en gevoelens van leegte. Vaak worden dan door artsen voor lange tijd slaap- en kalmeringsmiddelen voorgeschreven (zoals Valium, Seresta en Xanax). Deze middelen noemen we benzodiazepines (benzo’s) of tranquillizers. Met name vrouwen zijn veelgebruikers. De medicijnen helpen om de problemen te onderdrukken, maar lossen ze niet op.

Wanneer we spreken van medicijnverslaving

Al deze middelen hebben een verdovende werking op de hersenen en het centrale zenuwstelsel, en helpen te ontspannen en te kalmeren. Het effect van de medicijnen neemt in de loop van de tijd af, waardoor je steeds meer nodig hebt. Maar deze medicijnen zijn sterk verslavend. Als je probeert te stoppen of te minderen, dan krijg je zowel lichamelijk als geestelijk last van erg onaangename verschijnselen. Bovendien zijn de problemen die de oorzaak of het gevolg zijn van het middelengebruik meestal nog niet opgelost, waardoor de neiging om weer te beginnen zeer groot is.

Wat zijn de gevolgen van medicijnverslaving?

Langdurig medicijngebruik kan:

  • je persoonlijkheid veranderen;
  • gevoelens van liefde, blijdschap en genieten verdoven;
  • zorgen voor een rusteloos, geïrriteerd en nerveus gevoel;
  • belangstelling voor anderen en andere zaken verminderen;
  • leiden tot problemen in het gezin en op het werk;
  • de kans op ongelukken vergroten (versuffende werking).

Hoe wij medicijnverslaving behandelen

Door middel van een gedoseerde afbouw helpen we jou met het gebruik van de medicijnen te stoppen, waarna we zorgvuldig de achtergronden en de problematiek, die ten grondslag liggen aan het ontstaan van jouw medicijnverslaving, onderzoeken. Hiervoor gebruiken we de nieuwste wetenschappelijke methodieken. De behandeling wordt volledig op jou afgestemd. Op grond van de vorderingen en resultaten wordt stap voor stap de behandeling bijgesteld. Bij terugval kun je dag en nacht, 7 dagen per week contact met ons opnemen.

Hulp nodig bij het onder controle krijgen van jouw verslaving?

Heb je vragen over een medicijnverslaving? Of wil je meer weten over onze behandelmethode? Neem dan vrijblijvend contact op met Rodersana. Je kunt ook direct met onze behandelaren bellen: 088 – 0088 955, of een intakegesprek aanvragen.

Persoonlijke ervaringen van cliënten en familie lees je hier.