Aan welke medicijnen kun je verslaafd raken?

Miljoenen mensen lijden onder spanningen, angsten, zorgen, onrust en gevoelens van leegte. Vaak worden dan door artsen voor lange tijd slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers voorgeschreven. Deze medicijnen hebben een rustgevende en ontspannende werking of zorgen ervoor dat ernstige pijn vermindert. Het probleem is dat bij langdurig gebruik een medicijnverslaving kan ontstaan.

Verslavende slaap- en kalmeringsmiddelen

Slaap- en kalmeringsmiddelen hebben een rustgevende en ontspannende werking. Maar werken ook verslavend. De officiële naam voor deze groep medicijnen is benzodiazepines (benzo’s). De bekendste middelen die hier onder vallen zijn: diazepam (Valium) en oxazepam (Seresta) ook wel ‘pammetjes’ genoemd.

Verslavende pijnstillers

Sommige zware pijnstillers hebben een verslavende werking. Het gaat dan voornamelijk om medicijnen die behoren tot de opioïde pijnstillers (opiaten). Opiaten zijn gebaseerd op opium. De bekendste hiervan is morfine. Maar ook oxycodon, tramadol, fentanyl en codeïne zijn medicijnen waar de kans op verslaving bij langdurig gebruik op de loer ligt.

Wanneer spreken we van medicijnverslaving?

Al deze middelen hebben een verdovende werking op de hersenen en het centrale zenuwstelsel, en helpen te ontspannen en te kalmeren. Het effect van de medicijnen neemt in de loop van de tijd af, waardoor je steeds meer nodig hebt. Maar deze medicijnen zijn sterk verslavend. We spreken van een medicijnverslaving als je probeert te stoppen of te minderen en je krijgt zowel lichamelijk als geestelijk last van erg onaangename verschijnselen. Vaak zijn de problemen die de oorzaak of het gevolg zijn van het middelengebruik meestal nog niet opgelost, waardoor de neiging om weer te beginnen zeer groot is.

Gevolgen van medicijnverslaving

Langdurig medicijngebruik kan leiden tot verslaving. De gevolgen en symptomen van een medicijnverslaving zijn:

 • je persoonlijkheid verandert;
 • gevoelens van liefde, blijdschap en genieten verdoven;
 • zorgen voor een rusteloos, geïrriteerd en nerveus gevoel;
 • belangstelling voor anderen en andere zaken verminderen;
 • leiden tot problemen in het gezin en op het werk;
 • de kans op ongelukken vergroten (versuffende werking).

Ontwenningsverschijnselen bij stoppen medicijnen

Als je stopt met het gebruik van medicijnen bij een medicijnverslaving treden er ontwenningsverschijnselen op. In een keer stoppen is vaak geen goed idee. Je kunt beter geleidelijk het gebruik van medicijnen afbouwen (afkicken). Anders kun je last krijgen van onderstaande ontwenningsverschijnselen.

 • nervositeit
 • angstig voelen
 • spierpijn
 • trillen
 • transpireren
 • misselijkheid en braken
 • prikkelbaar

Tips bij medicijngebruik

Medicijnen worden voorgeschreven om een probleem op te lossen. Overleg altijd goed met je (huis)arts over het gebruik van medicijnen. Wees voorzichtig met de duur van gebruik en bouw zorgvuldig af. Lees ook altijd goed de bijsluiter. Dan ben je in ieder geval goed op de hoogte van de gevolgen en de bijwerkingen. Heb je het idee dat je niet kunt stoppen met je medicijnen? Laat je dan behandelen.

Hoe wij medicijnverslaving behandelen

Onder medisch begeleiding starten we met een gedoseerde afbouw van de medicijnen. Hiermee ontgiften we je lichaam. We zorgen daarbij dat je zo min mogelijk last hebt van ontwenningsverschijnselen. Daarna kijken we naar de achtergrond en de problemen van je gebruik. Hiervoor gebruiken we de nieuwste wetenschappelijke methodieken.

De behandeling stemmen wij af op je situatie. Bij terugval kun je dag en nacht, 7 dagen per week contact met ons opnemen. Je medicijnverslaving behandelen we in een van onze poliklinieken of tijdens een opname in onze behandellocatie.

Hulp nodig bij het onder controle krijgen van jouw verslaving?

Heb je vragen over een medicijnverslaving? Of wil je meer weten over onze behandelmethode? Neem dan vrijblijvend contact op met Rodersana. Je kunt ook direct met onze behandelaren bellen: 088 – 0088 955, of een intakegesprek aanvragen aanvragen via onderstaand formulier.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.