Mijn medicijngebruik baart me zorgen

Vaak wordt medicatie je voorgeschreven door een arts. Als medicijn tegen een kwaal. Als hulpmiddel. Hierdoor kan de misvatting ontstaan dat jouw voorgeschreven medicijnen per definitie onschadelijk zijn. Je dokter of behandelend arts heeft immers het beste met je voor.

Het pijnstillende, verdovende of slaap-opwekkende effect van je medicatie kan echter zo prettig werken, dat je er ook maar moeilijk weer vanaf komt. Je denkt niet meer te kunnen slapen zonder deze medicatie of kunt niet meer zonder het verdovende gevoel van (sterke) pijnstillers.
Verkeerd en te langdurig gebruik van je medicatie of een te hoge dosis medicijnen kan dan al snel uitmonden in medicijnmisbruik. Je bouwt een tolerantie op voor het middel en hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het risico op een verslaving groeit.

We spreken van een medicijnverslaving als je afkickverschijnselen ervaart wanneer je je medicatie niet neemt. Een verslaving aan (sterke) pijnstillers of een verslaving aan slaapmiddelen zijn de meest voorkomende medicijnverslavingen.

Wanneer spreek je van een medicijnverslaving?

Ik schrok echt toen mijn collega's zeiden dat ze niet meer op me konden rekenen

Als je verslaafd bent aan medicatie wordt je leven sterk beïnvloedt door je medicatie.
Je hebt het gevoel je medicatie te moeten slikken om normaal door het leven te kunnen gaan.
Als je naar bed gaat, móét je slaapmedicatie nemen of je móét je medicatie tegen de pijn nemen bij het opstaan.

Je raakt gewend aan het gevoel van je medicatie en hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde gevoel te bereiken als toen je de medicatie voor de eerste keer nam. Hierbij sla je de voorschriften van je arts in de wind. Je gebruikt je medicatie langer, vaker of in een hogere dosis dan oorspronkelijk werd voorgeschreven. We noemen die geen medicijngebruik meer, maar eerder medicijnmisbruik of een (beginnende)medicijnverslaving.

Heb jij het gevoel dat je de controle verliest over je medicijngebruik?

Dan is het al heel goed dat je op onze website bent en je jouw eigen medicijngebruik onder de loep durft en wilt nemen. Rodersana helpt je graag om van jouw verslaving af te komen.

Vragen over je medicijngebruik? Wil je minderen of zelfs helemaal stoppen met medicatie?

Neem contact met ons op

 

Medicijngebruiker of medicijnmisbruiker? Waar ligt de grens?

Toen ik tegen mijn voorligger aanreed, wist ik meteen dat het door de medicatie kwam

Omdat je medicatie je in eerste instantie helpt met een probleem, kan het soms knap lastig zijn om in te schatten of je verslaafd bent geraakt. Daarom hebben we wat criteria voor je verzameld die wijzen op een (beginnende) medicijnverslaving. Wees eerlijk naar jezelf en vraag je af: voldoe ik aan de criteria van een medicijnverslaving?

Criteria die wijzen op een medicijnverslaving, herken jij jezelf in deze uitspraken?:

  • Ik gebruik mijn medicatie vaak in hogere doses, langer of regelmatiger dan me is voorgeschreven.
  • Zonder mijn medicatie kan ik echt niet meer lekker leven.
  • Ik heb eerder gepoogd te stoppen met mijn medicatie, maar dat mislukte snel.
  • Als ik minder of stop met mijn medicatie, krijg ik afkickverschijnselen.

Het is natuurlijk spannend of confronterend als (sommige van) deze criteria passen bij jouw medicijngebruik. Misschien ben je bang dat anderen je medicijngebruik afkeuren of ben je zelf onzeker over je medicijngebruik.

Maar dat hoeft niet!

Door je hier in te lezen en je gebruik onder een vergrootglas te leggen heb je een belangrijke eerste stap gezet in de richting van een verslavingsvrije toekomst! Bij Rodersana helpen we je graag met de volgende stappen. In onze verslavingskliniek werken we met behandelingen volgens de laatste wetenschappelijke methodieken. Zo geven we je graag weer een perspectief