Ik maak me zorgen om mijn internetgebruik

We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder internet. Even ontspannen surfen op het web of browsen door je sociale media, het nieuws bijhouden op online kranten of even een woordje leggen op Wordfeud. Het internet is een hele nuttige uitvinding, het is oneindig groot en heeft onze samenleving gevormd.

Maar die oneindigheid van het internet kan ook verslavend werken. Met een internetverslaving heb je het gevoel niet meer zonder het internet te kunnen. Je wilt dag en nacht het internet op kunnen en doet dat ook. Een internetverslaving is, net als game-, seks- en gokverslaving, een gedragsverslaving die nadelige effecten kan op jou en je lichaam.

Heb jij het gevoel dat internet jouw leven in bedwang houdt?

Meld je aan

Wanneer spreek je van een internetverslaving?

Ik wil niet weten hoe vaak ik hem zitten refreshen. Het was echt een obsessie

Een internetverslaving kan zich op verschillende manieren uiten, maar er is altijd spraken van een dwangmatige drang om te internetten. Je vraagt bij aankomst op het terras direct om de wifi-code of gaat überhaupt niet naar de horeca omdat je bang bent dat je er geen internetverbinding hebt. Je meet jezelf (te) dure internetabonnementen aan en zit de hele dag op je telefoon te browsen. Elke notificatie grijp je aan om je social media te checken of die nieuwsapp door te lezen. Je herlaad je pagina’s elke minuut, terwijl je weet dat er niks nieuws bijgekomen is.

Je loopt meer risico op een internetverslaving als je niet goed in je vel zit, je eenzaamheid ervaart of problemen hebt met (beginnende) psychische klachten. Soms ervaren internetverslaafden ook fysieke verschijnselen als transpireren, benauwdheid of hartkloppingen.

Heb je het gevoel dat jij, of iemand in jouw omgeving, de controle verliest over het internetgebruik?
Dan is het bezoeken van deze website al een eerste goede stap.

Hoe je internetgewoonten er ook uitzien, ook jij kunt weer controle krijgen op je internetverslaving!

Meld je aan

 

Productief internetten of een internetverslaving? Waar ligt de grens?

Ik had steeds het gevoel dat ik dingen miste. Ook al wist ik eigenlijk wel beter

Omdat we allemaal wel eens te lang internetten en we eigenlijk bijna altijd wel verbonden zijn met het internet, kan het best moeilijk zijn om in te schatten wanneer jouw gebruik overgaat in een verslaving. We hebben wat criteria verzameld die kunnen duiden op een internetverslaving.

Stel jezelf de vraag: Voldoe ik aan de criteria die passen bij een gameverslaving?

Criteria die wijzen op een internetverslaving, herken jij jezelf in deze uitspraken?:

  • Ik zit vaak langer of meer op het internet dan ik had gepland.
  • Ik schuif mijn studie, werk of sociale contacten opzij zodat ik meer tijd online kan besteden.
  • Ik raak meer sociaal geisoleerd door mijn internetgedrag.
  • Mijn productiviteit is sterk achteruit gegaan.
  • Mijn nachtrust, voedingspatroon en concentratie verslechteren.

Het is misschien even schrikken als (sommige van) deze criteria passen bij jouw internetgewoonten.
Misschien ben je bang dat anderen je gedrag. Of schaam je je voor jouw surfgedrag.

Dat is niet nodig!

Bewust worden van de tijd die je op internet doorbrengt, is een eerste stap in de goede richting. Een in de richting van een verslavingsvrije toekomst. Probeer ook eens om met jezelf afspraken te maken over de tijd die je spendeert op het internet. Je telefoon heeft ook vaak instellingen die je daarbij kunnen helpen.

Werkt dit niet, maar ben je wel klaar voor de volgende stap? Bij Rodersana helpen we je graag verder om van je internetverslaving af te komen.

Meld je aan