Over drugsverslaving

Drugs kunnen een opgewekt gevoel en soms zelfs een euforische stemming veroorzaken. Het gebruik ervan geeft energie, een gevoel van zelfverzekerdheid, werkt pijnstillend en vermindert de eetlust. Je denkt bijna onbeperkt door te kunnen gaan en al je problemen lijken te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hierdoor ligt een drugsverslaving op de loer. We onderscheiden drie groepen drugs:

  • verdovende middelen: heroïne, ghb, benzodiazepines (medicijnen), opium en cannabis (wiet, hasj, marihuana);
  • stimulerende middelen: cocaïne, xtc en amfetamine;
  • hallucinerende middelen: lsd en paddo’s, maar ook cannabis (wiet, hasj, marihuana).

Wat zijn de risico’s van drugsgebruik?

Door de werking van drugs krijg je steeds vaker een grotere dwang om regelmatig te gebruiken. Zowel lichamelijk als geestelijk word je volledig afhankelijk van de drugs. En omdat je hersenen van nature de effecten van drugs zoveel mogelijk trachten te verminderen, heb je steeds meer nodig (of een andere, sterkere drug) om dezelfde effecten op te wekken. De negatieve gevolgen van het gebruik van drugs zijn:

  • je wordt onverschillig, achterdochtig, je verliest je realiteitszin, wordt overmoedig;
  • je verwaarloost niet alleen jezelf, maar vooral ook de mensen die je het meest liefhebt;
  • je lijdt aan slapeloosheid, uitputting en waanvoorstellingen;
  • je krijgt lichamelijke klachten, zoals hart- en longaandoeningen.

Waaraan herken je een drugsverslaving?

Als je verslaafd bent aan drugs, ben je ervan overtuigd dat je zelf kunt stoppen. Elke keer is het echt de laatste keer dat je hebt gebruikt. Er is echter iets in je hersenen veranderd. Dus dat je niet kunt stoppen, heeft niets te maken met een zwakke wil: je hersenen sturen onbewust op gebruik aan.

Hoe wij een drugsverslaving behandelen

Onze specialisten beginnen met een zorgvuldig onderzoek naar de achtergronden, ontstaansfactoren en klachten. Ze zullen bij jou de moed, de kracht en het doorzettingsvermogen aanspreken om jouw verslaving duurzaam te overwinnen. Ook je naasten worden intensief bij de behandeling betrokken.

Krijg ook jouw probleem duurzaam onder controle

Nemen drugs je leven over? Maar wil jij je verslaving duurzaam onder controle krijgen? Neem dan nu contact met ons op of vraag direct een vrijblijvend intakegesprek aan. Bel: 088 – 0088 955.

Persoonlijke ervaringen van cliënten en familie lees je hier.