Mijn drugsgebruik baart me zorgen

Drugs is een verzamelterm voor verschillende (verslavende) middelen. De meest gebruikte en voorkomende middelen in Nederland zijn amfetamines als speed of MDMA (XTC), Cocaïne en GHB. Het zijn allemaal verslavende middelen en allemaal drugs.

Recreatief gebruik van drugs hoeft echt niet altijd uit te lopen op verslaving. Wanneer je drugsgebruik je sociale- of professionele verantwoordelijkheden in de weg zit of je gezondheid erdoor achteruit gaat, wordt het een heel ander verhaal. Je verliest zo de controle over je gebruik.

De ene drugsverslaving is de andere niet. Een verslaving aan drugs kan zich op meerdere manieren uiten en wordt door een hoop verschillende factoren bepaalt.

Welke drug gebruik je? Combineer je wel eens verschillende soorten drugs? Hoe zit je in je vel? Zijn er grote veranderingen geweest in je omgeving die aanleiding gaven om meer drugs te gebruiken?

Hoe je drugsgebruik er ook uitziet, er zijn altijd gevolgen als je echt verslaafd raakt aan drugs.

Gelukkig ben je goed op weg om minder te gebruiken of zelfs helemaal te stoppen! Je bezoek aan onze website is een eerste stap om je eigen drugsgebruik weer onder controle wilt krijgen. Wij helpen je graag om je drugsgebruik inzichtelijk te maken. Daarom zetten we hieronder de belangrijkste info voor je op een rijtje.

Wanneer wordt drugsgebruik een drugsverslaving?

Ik had totaal niet door dat mijn familie en vrienden er zo onder leden

Er spelen dus een hele hoop factoren mee in het ontwikkelen van een verslaving aan drugs.
Naast persoonlijke omstandigheden, kunnen ook biologische factoren een grote rol spelen in verslavingsgevoeligheid.

Je hebt dus niet helemaal zelf in de hand. De hersenen van de één raken sneller verslaafd aan een gevoel of ervaring dan die van een ander. Sommigen kunnen gerust eens per maand gebruiken zonder ooit een verslaving te ontwikkelen, terwijl anderen al na één keer gebruiken meer willen. Op basis van alleen je gebruik, is het dus moeilijk in te schatten of je verslaafd bent of wordt.

Hoe je gebruik er ook uitziet en welke drug je ook gebruikt, ook jij kunt minderen of stoppen met drugs gebruiken!

Meld je aan!

 

Gelegenheidsgebruiker of verslaafd? Waar ligt de grens?

Pas na de scheiding kreeg ik door hoe destructief mijn verslaving echt was

We willen nogmaals benadrukken dat een drugsverslaving zich bij iedereen anders ontwikkelt. Toch hebben we wat criteria verzameld die wijzen op een drugsverslaving. Wees eerlijk naar jezelf. Voldoe jij aan deze criteria van een drugsverslaving?

Criteria die wijzen op een verslaving aan drugs, herken jij jezelf in deze uitspraken?:

  • Ik gebruik meer en vaker drugs dan ik had gewild of gepland.
  • Ik gebruik geregeld verschillende drugs tegelijk.
  • Op mijn werk loop ik achter de feiten aan.
  • Onbedoeld ben ik (veel) afgevallen.
  • Mijn drugsgebruik brengt problemen op werk, in de familiare sferen of thuis.
  • Ik ervaar afkickverschijnselen als ik stop met drugs gebruiken.

Het is misschien confronterend als (sommige van) deze criteria je bekend voorkomen.
Je ervaart misschien onzekerheid over je drugsgebruik of je keuzes hier in. Of misschien ben je bang dat anderen je gedrag afkeuren.

Maar dat is nergens voor nodig! Dit moment van realisatie is juist heel belangrijk. Het is een eerste stap in de richting van een verslavingsvrije toekomst!

Bij Rodersana helpen we je graag verder. We geven jou graag weer perspectief.