Wat is een drugsverslaving?

Bij een drugsverslaving ben je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk geworden van bepaalde middelen. Deze middelen hebben effect op je hersenen. Drugs kunnen een opgewekt gevoel en soms zelfs een euforische stemming veroorzaken. Het gebruik ervan geeft energie, een gevoel van zelfverzekerdheid.

Drugs werken ook pijnstillend en verminderen de eetlust. Je denkt bijna onbeperkt door te kunnen gaan en al je problemen lijken te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Hierdoor ligt een drugsverslaving op de loer. Iemand die verslaafd is aan drugs heeft geen controle meer over het gebruik. Vaak heeft een verslaafde dit in het begin niet door. Of wil dit niet aan zichzelf en zijn omgeving toegeven.

Waarom zijn drugs verslavend?

Door het gebruik en de werking van drugs wordt het beloningssysteem in je hersenen ontregeld. Hierdoor krijg je steeds vaker een grotere dwang om regelmatig te gebruiken. Zowel lichamelijk als geestelijk word je volledig afhankelijk van de drugs. Omdat je hersenen van nature de effecten van drugs proberen te verminderen, heb je steeds meer nodig om dezelfde effecten op te wekken. Vaak worden dan ook andere of sterkere drugs gebruikt.

We onderscheiden drie categorieën drugs:

Drugs hebben verschillende effecten op de hersenen. Hierdoor verdelen we ze in drie categorieën.

 1. Verdovende middelen: heroïne, ghb, benzodiazepines (medicijnen), opium en cannabis (wiet, hasj, marihuana);
 2. Stimulerende middelen: cocaïne, xtc en speed;
 3. Hallucinerende middelen: lsd en paddo’s, maar ook cannabis (wiet, hasj, marihuana).

Wat doet drugs met je gezondheid?

Het gebruik van drugs heeft een groot effect op je gezondheid. Elke drug heeft weer andere lichamelijke en geestelijke effecten op je lichaam. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat er een behoorlijke aanslag gepleegd wordt op je gezondheid. Je lichaam raakt uitgeput. Vermoeidheid, pijn of honger wordt door het gebruik niet meer herkend. Het gevolg is dat je immuunsysteem behoorlijk verzwakt raakt. Hierdoor word je vatbaarder voor allerlei ziektes en infecties.

Lichamelijke en geestelijke gevolgen van drugs

 • je wordt onverschillig, achterdochtig, je verliest je realiteitszin, wordt overmoedig;
 • je verwaarloost niet alleen jezelf, maar vooral ook de mensen die je het meest liefhebt;
 • je lijdt aan slapeloosheid, uitputting en waanvoorstellingen;
 • je krijgt lichamelijke klachten, zoals hart- en longaandoeningen.

Waaraan herken je een drugsverslaving?

Als je verslaafd bent aan drugs, ben je ervan overtuigd dat je zelf kunt stoppen. Elke keer is het echt de laatste keer dat je hebt gebruikt. Er is alleen iets in je hersenen veranderd. Waardoor je niet kunt stoppen. Dit heeft niets te maken met een zwakke wil. Je hersenen sturen onbewust op gebruik aan.

 • Je gaat meer en vaker gebruiken.
 • Je merkt dat je wel erg vaak denkt aan drugs
 • Je liegt over je gebruik, naar jezelf en naar anderen
 • Werk, studie en relaties lijden onder je drugsgebruik
 • Je komt vaker in de problemen als het gaat om drugs of geld

Stoppen met drugs

Stoppen met drugs is voor iemand met een verslaving erg moeilijk. Je hebt daar moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Van de een op de andere dag stoppen bij een drugsverslaving is bij sommige middelen niet verstandig. Je lichaam is zo gewend aan deze drugs dat je ontwenningsverschijnselen kan krijgen. Het is beter om dit af te bouwen. Dit kun je onder medische begeleiding laten doen.

Hoe helpt Rodersana bij het afkicken van drugs?

Onze verslavingsspecialisten helpen je bij het afkicken van drugs. We gaan opzoek naar de achtergronden, redenen van je drugsgebruik en klachten. Als je nog gebruikt dan kan je behandeling bestaan uit een detox behandeling. Deze zorgt ervoor dat je met zo min mogelijk ontwenningsverschijnselen je lichaam ontgift. Daarna volgt een ambulante behandeling in een van onze poliklinieken of opname in onze behandellocatie. We zorgen er niet alleen voor dat je afkomt van je verslaving, maar werken ook aan het herstel van je relaties en een nieuwe levensinvulling. Daarom betrekken we ook je naasten bij de behandeling.

Behandeling drugsverslaving

Nemen drugs je leven over en wil je hulp bij je drugsverslaving? Neem dan nu contact met ons op via 088 – 0088 955. Of vraag direct een vrijblijvend intakegesprek aan via onderstaand formulier.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.