Marc: ‘Voor alcohol is in mijn leven geen plaats meer’

‘In april van dit jaar checkte ik in bij Rodersana omdat ik worstelde met een alcoholverslaving. In 2018 had ik al ambulante hulp gehad maar ik kreeg aan het eind van het jaar toch weer een terugval. Ik besloot om een maand echt aan mezelf te gaan werken en te kiezen voor een opname in een kliniek. Het is de beste beslissing van mijn leven geweest.

Ik heb er nog even over gedacht om een maand naar een kliniek in het buitenland te gaan maar toen ik op internet de positieve recensies en ervaringsverhalen over Rodersana las, besloot ik toch om het dichter bij huis te zoeken.

Zenuwen voor start

Zenuwachtig was ik wel, toen ik binnenstapte. Maar ik werd meteen heel vriendelijk en persoonlijk ontvangen. Daardoor voelde ik me snel op mijn gemak. Na de intake werd ik voorgesteld aan de groep. Ik ben niet zo’n prater maar als je tussen lotgenoten zit, ga je eerder die drempel over.

Terug naar oorzaak van de verslaving

Ik heb veel inzichten gekregen. Zo weet ik nu waar mijn verslaving vandaan komt: het zijn deels mijn genen, maar er zijn ook bepaalde dingen gebeurd in mijn jeugd die ik nooit helemaal goed verwerkt heb.

Toen ik aankwam bij Rodersana dacht ik nog: als ik nu korte metten maak met de verslaving zal ik over een tijdje wel weer een biertje kunnen drinken op een verjaardag. Maar inmiddels weet ik wel beter: voor alcohol is geen plaats meer in mijn leven. Als ik daar weer aan begin, gaat het verkeerd en zet ik alles op het spel.

Het is nu een half jaar later en het gaat hartstikke goed met me, ik ben nog steeds afgekickt. Ook op mijn relatie heeft het een positief effect gehad. Alcohol is trouwens niet het enige waar ik mee gestopt ben: ik rook ook niet meer. Toen ik bij Rodersana zat, hebben we besloten om deze verslaving ook maar meteen aan te pakken – met succes.

Weg met het taboe

Tegen anderen ben ik open over mijn problematiek. Op die manier hoop ik dat het taboe verdwijnt. Er zijn bijna 2 miljoen verslaafden in Nederland, iedereen heeft dus wel iemand in zijn of haar omgeving die ermee kampt. Mijn boodschap: zoek hulp, je bent niet alleen! Het leven is te mooi om je te pletter te drinken.’