Dennis (34 jaar) : ‘Ik was alleen maar bezig met wel of niet drinken’

‘Sinds de opname bij Rodersana is afgerond, ben ik bezig met dingen die ik leuk vind. Ik ben lekker aan het sporten, ik heb mijn werk in de zorg kunnen behouden en start dit najaar met een opleiding. Ik leef in plaats van dat ik alleen maar bezig ben met wel of niet drinken.

Verslaafd aan alcohol

In 2015 ben ik al eens bij Rodersana in behandeling geweest voor een andere verslaving; aan cocaïne. Daar ben ik mee gestopt, maar daarna raakte ik verslaafd aan alcohol. In februari 2018 wilde ik daar op stel en sprong mee stoppen, omdat mijn vriendin bij me weg dreigde te gaan omdat ze niet tegen mijn alcoholgebruik kon. Nu weet ik dat dat de verkeerde motivatie is, om het voor een ander te doen. Toen de relatie alsnog op de klippen liep, ben ik weer hard gaan drinken. Dingen uit het verleden bleven me achtervolgen en daar was ik zo klaar mee. Toen ik dronken op mijn werk verscheen, realiseerde ik me dat ik heel ver heen was. Ik wilde stoppen met drinken. Voor mezelf.

Voor mezelf

De eerste dagen bij Rodersana waren vreemd. Ik was er natuurlijk al eens geweest en schaamde me toen ik bekende behandelaars onder ogen kwam. De tweede dag realiseerde ik me: ik ben hier voor mezelf. En de mensen zijn juist heel begripvol. De eerste week was mentaal wel pittig, er kwamen veel emoties los en ik vond het lastig om mezelf open te stelen. Fysiek viel het enorm mee. Ik was twee weken voor het begin al gestopt met drinken en heb daar weinig last van gehad. Vanaf de tweede week is het hele traject eigenlijk moeiteloos verlopen.

Obsessie

Waarom ik ben gaan gebruiken? Dat heb ik ook op een rij gezet. Het heeft te maken met onzekerheid, het dempen van vervelende emoties, met ontevreden zijn. Mijn gebruik begon in mijn jeugd met blowen, je gebruikt eens een keer cocaïne en voor je het weet wil je elke dag en neemt de verslaving je leven over.

Stoppen

Tegen mensen die nu met een verslaving kampen, zou ik willen zeggen: je hebt al die middelen niet nodig om gelukkig te zijn. Want dat denk je nu. Maar denk eens na: wat voor plezier heb er je eigenlijk van? Mensen gaan je verafschuwen, je functioneert niet meer. Misschien klinkt het alsof het allemaal makkelijk is, dat is natuurlijk niet zo. Maar omdat ik me nu zoveel beter voel, wil ik echt nooit meer terug naar mijn verslaving.’


Wil je meer weten over hoe Rodersana helpt bij het afkicken van een alcoholverslaving? Lees hier alles over onze detox en klinische behandeling.