Cindy: ‘Ik ben uit de sneltrein gestapt. Geef mij maar een boemeltreintje’

‘In mei van dit jaar ben ik vijf weken opgenomen geweest voor een alcoholverslaving. Het ontstond toen mijn partner werkloos raakte. Ik ben toen extra veel gaan werken om het verlies aan inkomsten op te vangen. Daar ben ik eigenlijk nooit meer mee opgehouden.

Ik dacht dat alcohol ontspanning bood. Lekker een glaasje wijn op de bank na een dag ploeteren. Maar dat glaasje werd een fles en de fles werden flessen. Mijn man greep op een gegeven moment in: doordeweeks drinken we niet meer. Het ging hem verbazingwekkend makkelijk af, maar mij lukte het niet.

Het gevolg was dat ik stiekem ging drinken. Ik was de hele dag bezig met alcohol. Waar ga ik het drinken, waar verstop ik de flessen? Heel vermoeiend. In korte tijd is mijn rijbewijs twee keer ingehouden. Dat was wel een wake-up call. Ik meldde me aan bij een kliniek, maar heb daar niet de juiste hulp gekregen. Ik had één keer per week een gesprek en ben ook wel vijf maanden nuchter geweest, maar uiteindelijk ging het toch weer mis.

Toen ik op een gegeven moment dronken van mijn fiets viel, was de maat vol. Via-via werd ik op Rodersana gewezen. Ik meldde me voor een intake bij de vestiging in Amsterdam. Bijna wilden ze me niet aannemen, omdat ik een crisisgeval zou zijn. Dat is natuurlijk best ironisch: dat je er te erg aan toe bent voor hulp. Ik heb aangedrongen en kon uiteindelijk toch terecht.

Na twee dagen was ik al enorm tot rust gekomen. Uiteindelijk heb ik vijf weken intern gezeten. De combinatie van cognitieve gedragstherapie, zowel individueel als in groepsverband, muziek- en assertiviteitstherapie én sporten hebben me enorm goed gedaan. Evenals het luisteren naar en praten met ervaringsdeskundigen.

Ik leerde dat ik snel over mijn grenzen heen ga. Nu kies ik bewust voor een rustiger leven. Ik gooi mijn agenda niet meer helemaal vol met afspraken en leeg op tijd m’n emmertje. Ik ben als het ware uit de sneltrein gestapt. Geef mij maar een boemeltreintje.’