Chantal (43 jaar): “Ik had de Martini nodig om ons drukke gezinsleven vol te kunnen houden.”

“Wanneer iets een probleem wordt? Bijvoorbeeld als je partner of je werkgever je voor het blok zetten. Of als je tegen fysieke beperkingen aanloopt. Ik heb jarenlang gedacht dat ik geen probleem had.

Natuurlijk, ik had een hectisch gezin met lastige, drukke kinderen, een man die alleen maar aan het studeren of werken was. Dat ik dan ’s middags even een glaasje Martini dronk om alle stress van me af te laten glijden, daar zag ik totaal geen kwaad in.

Dat er geleidelijk aan steeds meer drinkmomenten in een dag begonnen te sluipen, deden nog steeds geen belletje rinkelen. Ik functioneerde toch prima? En echt dronken was ik eigenlijk nooit.

Tot het moment dat het echt niet meer ging. Er ging van alles mis, ik sliep en at steeds slechter, oogde grauw en mat, stelde alles uit, werd bekaf. Zelfs met de fles in de hand kon ik de situatie niet meer overzien. De huisarts drukte mij genadeloos met de neus op de feiten: ernstig drankmisbruik.

Alcohol bleek dus niet de gewenste oplossing te zijn, maar juist de oorzaak van mijn belabberde mentale en fysieke toestand. Ik heb toen, na het lezen van wat angstaanjagende verhalen van ex-verslaafden, meteen de telefoon gepakt. Gelukkig kon ik bij Rodersana vrijwel meteen terecht.

Wat een rust, persoonlijke aandacht en vooral heel veel begrip kwam ik daar tegen. Geen enkel wijzend vingertje, maar juist een respectvolle werkwijze, gericht op een stabiele basis voor een evenwichtig leven, waarin voor verslaving geen voedingsbodem meer bestaat.

Met behulp van medicatie bleven de ontwenningsverschijnselen gelukkig tot een minimum beperkt. Ook werd mijn bloed uitvoerig onderzocht en vitaminetekorten aangevuld. De overheerlijke en supergezonde maaltijden zorgden voor de rest. Na een paar weken voelde ik me een compleet ander mens.

Eenmaal thuis begon het echte werk: het op een andere wijze het hoofd bieden aan situaties die voorheen de drankzucht aanwakkerden. Gelukkig stond mijn ambulante begeleider me daarbij dag en nacht telefonisch ter zijde. En had ik bij Rodersana het sporten ontdekt, onder het motto “een gezonde geest in een gezond lichaam”. En dat werkt. Na een paar weken voel je je helder, fit, gezond, sterk en in mijn geval ook een stuk slanker.

Ruim een jaar na opname ging ik toch weer de mist in. Eigenlijk ging het té goed met me. Ik dacht dat ik dat ene wijntje hier en die ene cocktail daar prima in de hand zou kunnen houden. Maar niets bleek minder waar. Na alles wat ik had geleerd, voelde mijn terugval als heel beschamend.

Zojuist heb ik weer een opname van een week afgesloten en ook nu voelde het bij Rodersana opnieuw als een warm bad. De schaamte is vertaald naar leerdoelen: ik ben weer helemaal klaar voor de toekomst.”