Heb je vragen? Op deze pagina vind je per categorie veelgestelde vragen en antwoorden. Staat het antwoord op je vraag er niet bij, neem dan contact met ons op.
Aanmelding en behandeling
Veelgestelde vragen over aanmelding en behandeling.
Je kunt ons bereiken via 088 0088 955 of info@rodersana.nl Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en op dinsdag tot 21.00 uur.
Op onze locatie in Amsterdam of Oirschot (voor een klinische behandeling).
Op onze locatie in Amsterdam, Arnhem, Breda of Eindhoven (voor een ambulante behandeling).
Voor iedere behandeling (klinisch of ambulant) is een verwijsbrief van je huisarts nodig.
Ja, met een geldige verwijsbrief van de huisarts. Houd er rekening mee dat je eigen risico wordt aangesproken door de zorgverzekeraar.
Ja, dat is mogelijk.
Bij opname in onze kliniek in Oirschot betaal je een zelfstandige bijdrage voor niet-zorggerelateerde kosten zoals eten, drinken en overnachtingen.
Rodersana hanteert geen wachtlijsten. Maar de snelheid van behandeling is afhankelijk van je zorgverzekeraar en of je ambulant of klinisch in behandeling gaat: in sommige gevallen moet de zorgverzekeraar toestemming verlenen en moet een machtiging aangevraagd worden. Pas als deze toestemming verleend is mag de behandeling starten. Voor een actueel overzicht van de wachttijden kun je terecht op de wachttijdenpagina.
Indien de regiebehandelaar van Rodersana het noodzakelijk vindt dat er een directe opname plaatsvindt dan kan dit. Crisisopnames vinden niet plaats bij Rodersana. Neem in het geval van een crisissituatie contact op met je huisarts.
Hiermee wordt toestemming voor behandeling gevraagd bij je zorgverzekeraar. Dit kan in sommige gevallen 2 tot 3 weken duren.
Rodersana is een erkende verslavingszorginstelling waar respect, kwaliteit, resultaat en vertrouwen centraal staan. Wetenschappelijk onderbouwde en effectief gebleken behandelprincipes vormen de basis van onze integrale behandelfilosofie. We streven naar een duurzame controle over elke vorm van verslaving. Onze aanpak is bewezen succesvol.
Dit beoordelen we tijdens een intakegesprek waarin we kijken naar je persoonlijke situatie. We beoordelen de ernst van de verslaving, of er naast verslaving andere medische of psychische problemen spelen en hoe iemand functioneert in het dagelijks leven. Voor een klinische behandeling dient er een medische noodzaak te zijn.
Tijdens je behandeling kun je bij een terugval contact opnemen met je behandelaar. Is er sprake van een crisissituatie, dan is het van belang contact op te nemen met je huisarts of de crisisdienst.
Nee, wij behandelen geen GHB verslaving
Verslavingskliniek
Veelgestelde vragen en antwoorden over opname in de verslavingskliniek van Rodersana.
Iedereen heeft een eigen slaapkamer met badkamer. Er worden geen kamers gedeeld.
Eigen slaap-/badkamer, restaurant, sauna, whirlpool en fitness, een prachtige natuuromgeving en ruimte om naasten te ontvangen.
Ja, onze kliniek is rolstoeltoegankelijk. Er is onder andere een lift aanwezig in de kliniek.
In het weekend mag je bezoek ontvangen in overleg en afstemming met de kliniek, maximaal twee volwassenen per keer.
Je verblijft gedurende het hele klinische traject in de kliniek, ook in de weekenden.
Je hebt een vaste telefoon op je kamer waar je mee kunt bellen en waar je ook op gebeld kunt worden. Het gebruik van je eigen mobiele telefoon is gedurende de hele klinische behandeling niet toegestaan.
In de kliniek bevinden zich computers die op specifieke tijden en in overleg gebruikt kunnen worden. Het is niet toegestaan om je eigen computer/laptop/iPad mee te nemen naar de kliniek.
Ja, zonder browser functie.
Een MP3-speler met alleen muziek erop is toegestaan. Onder de mensen (bijvoorbeeld in de wandelgangen en tijdens de wandeling) mag je hier geen gebruik van maken.
Maximaal 32 personen.
Voorafgaand aan de opname ontvang je van Rodersana een informatieboekje en paklijst.
Rodersana levert maatwerk en hiermee kan dus rekening worden gehouden, mits het de behandeling niet te veel in de weg staat.
Ja, dat is mogelijk in overleg met de kliniek.
Nee, dat is om privacy redenen niet mogelijk.
Wil je stoppen met roken, dan bieden we je hiervoor begeleiding in de ‘Stoppen met roken-groep’. Roken is alleen toegestaan bij de rookpaal in de tuin van de kliniek.
Helaas kunnen we huisdieren niet toestaan in en rond de kliniek.
Ja, er zijn wasmachines (en wasmiddel) waarvan je gebruik kan maken.
Helaas kan dit niet vanwege de privacy van cliënten die op dat moment zijn opgenomen. Om vooraf toch een indruk te krijgen, vind je op de website van Rodersana foto’s en filmpjes van de kliniek.
Ambulante verslavingszorg
Veelgestelde vragen over de ambulante verslavingszorg
De ambulante behandeling kan plaatsvinden op een van de volgende locaties: Amsterdam, Arnhem, Breda of Eindhoven.
We bieden 2 soorten behandelingen die allebei grotendeels overdag plaatsvinden.
- Reguliere ambulante behandeling (1 keer per week groep en 1 keer per week individueel)
- Intensieve ambulante behandeling (3 dagdelen per week). Deze behandeling is een vorm van deeltijdbehandeling.
Je behandelplan wordt altijd opmaat gemaakt.
Een regulier ambulant traject bestaat uit een wekelijkse individuele sessie en wekelijks deelname aan een groepsgesprek.
Bij de intensieve variant is sprake van behandeling gedurende 3 dagdelen per week.
Familie en naasten
Veelgestelde vragen en antwoorden over familie en naasten.
Ja, je naasten worden betrokken bij de behandeling middels systeemgesprekken, een naastendag en naastentraining. We vragen je bij de start van de behandeling welke contactpersoon je bij de behandeling wilt betrekken, uiteraard communiceren we niets zonder jouw toestemming.
Ja, we bieden een uitgebreid naastenprogramma (onder andere een naastentraining).