Ondersteuning familie en partners van verslaafden schiet tekort

9 november 2017

De ondersteuning aan naasten van verslaafden schiet tekort. Dat zegt Marcel Hienekamp, behandelaar en GGZ-agoog bij verslavingskliniek Rodersana, onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk. Hienekamp is eerder dit jaar afgestudeerd op een ondersteuningsprogramma voor familieleden van mensen met een verslaving en/of psychische klachten aan de Christelijke Hogeschool Ede. Een kwalitatief onderzoek naar de ingrediënten voor een doeltreffend trainingsprogramma dat naasten van verslaafde adequate coping strategieën leert in de omgang met de verslaafde.

Familie en partners van verslaafden kampen vaak met psychische klachten, maar liefst 95% van de naasten ervaart psychische klachten (Trimbos 2016). Naasten melden zich maar liefst vier keer zo vaak ziek op het werk.
Zorginstellingen doen er daarom verstandig aan om speciale behandelprogramma’s aan te bieden voor naasten van verslaafden. Hienekamp raadt Acceptance en Commitment Therapy (ACT) aan. ACT leert mensen door oefeningen psychische vaardigheden aan om op een andere, effectieve manier om te gaan met vervelende emoties, problemen en gebeurtenissen. De nieuwe vaardigheden van ACT leiden ertoe dat pijn en lijden minder impact hebben.

Als familielid of vriend kan het moeilijk zijn iemand die dichtbij je staat, te zien aftakelen door het gebruik van drugs of alcohol. Vaak ontkent hij of zij dat er überhaupt een probleem is en weigert om te praten. Wij kunnen je daarbij helpen. We luisteren naar je, informeren en adviseren. Meer over onze hulp voor naasten van verslaafden.

088 - 0088 955Wij zijn 24/7 bereikbaar