In gesprek gaan met een verslaafde: hoe doe je dat?

Hoe ga je het gesprek aan met een verslaafde?

 • Wees voorzichtig met emoties
  Praten met een verslaafde kan lastig zijn. Probeer in ieder geval niet het gesprek te openen wanneer je erg boos of verdrietig bent (wat op zich heel logisch is). En realiseer je, dat de verslaafde veel schuldgevoel en schaamte kent. Geef duidelijk en helder aan hoeveel last je zelf hebt van zijn of haar gedrag, zeg eerlijk dat je dit niet langer kunt verdragen. Maak duidelijk dat je zelf ook ziet dat het zo niet langer kan en dat je ziet dat de ander lijdt. Vertel dat het jou pijn doet, en dat het je hulpeloos en machteloos maakt.
 • Pas op voor manipulatie
  Een verslaafde zal bijvoorbeeld met je willen onderhandelen: “Ik beloof je dat ik zal minderen, dat ik alleen op vrijdag drink, alleen rode wijn, enkel bij het eten, als we bij familie zijn, alleen met jou…” Je zou dit graag willen geloven, maar zodra je eraan toegeeft, zul je zien dat de ene teleurstelling volgt op de andere. Discussies helpen evenmin en leiden vaak juist tot nog meer frustratie.
 • Probeer goede afspraken te maken
  Realiseer je als naaste dat jij degene bent die duidelijk grenzen moet stellen en altijd consequent moet zijn ten aanzien de afspraken die jullie maken. Iemand met een verslavingsprobleem zal altijd proberen om afspraken te bagatelliseren of ze niet na te komen en komt met excuses waarom het niet gelukt is.
 • Richt je op het onderliggende probleem
  Help de verslaafde niet door hem of haar ziek te melden of andere excuses te verzinnen, schulden af te lossen etc. terwijl je weet waar het probleem werkelijk zit. Hoe eerder de verslaafde zelf zijn problemen op moet lossen hoe eerder hij/zij zal erkennen dat er een serieus probleem speelt en ook bereid zal zijn om er iets aan te doen. Door te faciliteren, te helpen bereik je het tegenovergestelde. Loslaten is het beste om te doen en oprecht liefdevol.