Verslaving op de werkvloer

Het merendeel van de mensen met een verslaving heeft een baan. En deze verslaving kunnen ze vaak niet zomaar thuislaten!

Verslavingsproblematiek op de werkvloer is een zeer onderschat probleem, maar kan grote gevolgen hebben voor werknemers en de organisatie. Van de beroepsbevolking heeft zo’n 10% verslavingsproblemen. Daarvan zit 5% in de zogeheten ‘code rood’. Verslaafden in deze mate van verslaving kunnen vaak in (veel) mindere mate functioneren, maar ook ongelukkig zijn of mentaal en financieel in de problemen raken.

Zo herken je een verslaving bij je personeel

Denk bij een verslaving niet alleen aan een verslaving aan alcohol en/of drugs, maar ook aan een verslaving aan bijvoorbeeld medicatie (bron: Trimbos) of gokken. Werknemers die kampen met een verslaving melden zich vaker ziek en als deze werknemers wel aanwezig zijn, presteren ze niet optimaal.

Naast het feit dat je als werkgever goed voor je personeel wilt zorgen, kan verslavingsproblematiek je bedrijf dus ook een hoop geld kosten. Door goed en tijdig te handelen kun je van een werknemer die kampt met een verslaving weer een goed presterende en enthousiaste collega maken. En dat is fijn voor je werknemer én voor jou als werkgever!

Wil je weten wat je als werkgever zelf kunt (en mag) doen?

Rodersana helpt werknemers én werkgevers

Bij Rodersana werken professionals die getraind zijn in het onderkennen én begeleiden van de problematiek rondom verslavingen. Zo zorgen we dat een verslaving duurzaam onder controle gebracht kan worden.

We werken met verschillende soorten behandelingen. Zo is er een detox-behandeling en een ambulante behandeling. De aanpak richt zich op lichamelijke en psychische factoren, maar ook op de privé- en werkomgeving,

Neem contact met ons op

Vermoed je dat één van je werknemers verslaafd is en kun je advies gebruiken bij het opzetten en implementeren van een middelenbeleid binnen je bedrijf?

Neem dan vooral contact met ons op via 088-277 3900 of mail naar info@rodersana.nl.
Wij hebben dé experts in huis om je leidinggevenden, HR-professionals en medewerkers te trainen in het herkennen van verslavingsproblemen en hoe daarmee om te gaan.