We appen, posten en liken meer dan ooit. Dit is terug te zien in de groei van het aantal social media verslavingen. Een social media verslaving is een vorm van internetverslaving, maar gaat specifiek om het overmatig gebruik van sociale platformen zoals Facebook, Instagram, Snapchat of Whatsapp. Het blijkt dat bijna 29% van de jongvolwassenen zich als verslaafd ziet. Bij volwassenen ouder dan 24 jaar is dit 10% (CBS). Bovendien spendeert 40% van de gebruikers meer dan 3 uur per dag aan social media. Lees hier waarom social media zo verslavend zijn.

Wanneer ben je verslaafd aan social media?

Officieel is een social media verslaving nog niet erkend als stoornis in bijvoorbeeld de DSM, de handleiding voor psychologen. Toch kan er sprake zijn van een verslaving als het gedrag je normale leven belemmert. Kom je niet meer genoeg buiten, slaap je korter dan je zou willen of spreek je mensen steeds minder offline? Deze signalen kunnen wijzen op een social media verslaving. Voor veel mensen zijn social media onmisbaar, maar pas als je niet meer kunt stoppen wordt het problematisch.

Bjarne Timonen behandelt mensen met een social media-verslaving bij Rodersana Verslavingszorg. Hij ziet dat mensen er slecht van kunnen slapen en er depressief of angstig van worden. “Het is een aandoening waar jezelf of anderen in je omgeving last van kunnen hebben. Het is daarom belangrijk dat er erkenning voor dit probleem komt.”

De gevolgen: wat merk je?

  • Dwang om continu online te zijn;
  • Psychische klachten, bijv. vermoeidheid, je onzeker voelen, depressie, angst om iets te missen;
  • Fysieke klachten, zoals slecht slapen of vermoeide ogen.

Deze tips kunnen helpen:

  • Gevoeligheid voor prikkels verminderen door op zoek te gaan naar een andere activiteit ;
  • Zoek afleiding in andere activiteiten. Ga sporten, ruim je huis op, ga vaker je vrienden zien;
  • Zet je telefoon op zwart-wit als dit kan of haal de kleur uit het scherm. Dan word je minder geprikkeld door alle kleurige icoontjes. ’s Avonds kan ook de nachtmodus van je telefoon helpen.

Behandeling social media verslaving

Met onze intensieve, individuele behandeling krijg je inzicht in de ontstaansfactoren en symptomen van jouw verslaving. En we bieden je technieken en alternatieven om je te wapenen tegen de nadelige gevolgen van een social media verslaving. Stap voor stap word je door onze ervaren deskundigen begeleid om jouw gedrag onder controle te krijgen én te houden.

Heb je nog meer vragen of wil je meer weten over onze gedegen behandelmethode? Neem dan vrijblijvend contact op. Bel met 088 – 0088 955 of een vraag een intakegesprek aan.

Persoonlijke ervaringen van cliënten en familie lees je hier