Alcoholverslaving ligt op de loer

Alcoholgebruik is in onze maatschappij algemeen geaccepteerd. Echter de grens tussen gezelligheidsdrinken en een problematische alcoholverslaving is vaag. We hebben een goed gevoel bij het drinken van alcohol en associëren het met gezelligheid. Dat sla je als kind al op in je hersenen.

Van probleemdrinken naar verslaving

Ongemerkt kan de grens van probleemdrinken naar alcoholmisbruik of alcoholisme verschuiven. Het verlangen naar drank is dan zo groot dat je gezondheid, je gezin, je werk of je sociaal leven er onder lijden:

  • er is altijd een reden om te gaan drinken en je kunt niet stoppen na een paar glazen;
  • er treden relatieproblemen op, afspraken worden niet nagekomen;
  • er ontstaat ziekteverzuim, vereenzaming, gevoelens van schaamte, verdriet;
  • er ontstaan lichamelijke klachten;
  • je wilt het misschien wel, maar je kunt niet meer stoppen – hoewel je dat voor de buitenwereld altijd zult ontkennen.

Wanneer wordt alcoholgebruik een alcoholverslaving?

Van problematisch alcoholgebruik wordt gesproken als je 20 glazen alcohol (voor vrouwen geldt 15 glazen) drinkt per week. Als het effect van alcohol uitgewerkt is en je al afhankelijk bent geworden van alcohol, krijg je ontwenningsverschijnselen. Je lichaam begint te trillen en te transpireren. Je voelt je misselijk en kunt slecht slapen. De neiging om deze onaangename symptomen weer met alcohol te verzachten, is zeer groot en gebeurt vaak onbewust, uit routine.

Is een verslaving erfelijk?

Alcoholverslaving is vaak erfelijk bepaald. Jongeren die door erfelijke factoren al een groter risico op verslaving hebben, worden niet geholpen door opvoeders die zelf tolerant zijn als het gaat om alcoholgebruik. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat jongeren met verslaafde ouders zelfs 40% kans hebben om ook een alcoholverslaving te ontwikkelen.

Wat zijn de gevolgen van alcoholverslaving?

Veel alcohol heeft een verwoestend effect op de alvleesklier, de lever, het hart (infarct, stilstand, stoornissen) en op de hersenen (Korsakov, geheugenverlies, dementie, infarct). Verder kan het levercirrose en hepatitis B veroorzaken. Alcoholisme is een dodelijke ziekte, wanneer het niet professioneel behandeld wordt.

Hoe kun je een alcoholverslaving behandelen?

Gelukkig is alcoholverslaving goed te behandelen. Wij hebben een zeer gerichte, individuele benadering van deze problematiek. Voor iedereen liggen aan het drinken verschillende oorzaken ten grondslag en de behandeling is dan ook voor iedereen verschillend. Vandaar dat onze aanpak op maat wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Opname in de kliniek met detoxfaciliteit kan een mogelijkheid zijn, maar ook ambulante of deeltijdbehandelingen zijn een optie. Je naasten worden nauw betrokken bij de behandeling en een uitgebreid nazorgtraject is standaard onderdeel van de behandeling.

Houd je verslaving duurzaam onder controle

Onze brede, individuele aanpak zorgt ervoor dat je je alcoholprobleem duurzaam onder controle kunt krijgen. Heb jij of een van je naasten een alcoholprobleem? Wacht dan niet langer en begin een nieuw leven. Neem discreet en vrijblijvend contact op via het aanvraagformulier voor een intakegesprek, of bel: 088 – 0088 955.

Wil je weten of jouw alcoholgebruik zorgelijk is? Doe dan de zelftest.

Persoonlijke ervaringen van cliënten en familie lees je hier.

Anoniem 54 jaar, ‘Alcohol zorgde voor verdoving’

Rust, regelmaat en gezond eten: tijdens mijn behandeling bij Rodersana heb ik geleerd dat ik mezelf daarmee bescherm tegen mijn verslaving.

Lees dit verhaal