Wat is alcoholverslaving?

We spreken van een alcoholverslaving (of alcoholisme) als je lichamelijk en geestelijk afhankelijk bent van alcoholgebruik. Hoeveel glazen alcohol je drinkt zegt minder of je verslaafd bent aan alcohol dan de afhankelijkheid. Als je zonder alcohol niet meer goed kan functioneren en juist alcohol nodig hebt om met problemen om te gaan, dan spreken we van een alcoholverslaving. Niet iedereen die grote hoeveelheden alcohol drinkt, is verslaafd. Het is wel zo dat je gemakkelijker afhankelijk raakt van alcohol door overmatig alcoholgebruik.

Meest voorkomende verslaving is alcoholverslaving

Alcoholgebruik wordt in onze maatschappij over het algemeen heel normaal gevonden. Het drinken van alcohol geeft ons een goed gevoel en we associëren het met gezelligheid. Dat krijg je als kind onbewust al mee. Het is daarom ook niet gek dat alcoholverslaving de meest voorkomende verslaving is. De grens tussen gezelligheidsdrinken en een problematische alcoholverslaving is vaag. Je wordt gemakkelijker afhankelijk van alcohol door veelvuldig en overmatig alcoholgebruik.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Je bent verslaafd aan alcohol als je niet alleen voor de gezelligheid drinkt, maar omdat je het nodig hebt om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen. Een verslaving aan alcohol sluipt er vaak ongemerkt in. Het verlangen naar drank is dan zo groot dat je gezondheid, je gezin, je werk of je sociaal leven er onder lijden:

 • er is altijd een reden om te gaan drinken en je kunt niet stoppen na een paar glazen;
 • er treden relatieproblemen op, afspraken worden niet nagekomen;
 • er ontstaat ziekteverzuim, vereenzaming, gevoelens van schaamte, verdriet;
 • er ontstaan lichamelijke klachten;
 • je wilt het misschien wel, maar je kunt niet meer stoppen – hoewel je dat voor de buitenwereld altijd zult ontkennen.

Wat is overmatig alcoholgebruik?

Er zijn verschillende vormen van alcoholmisbruik en ook verschillende definities. Zo zegt het RIVM het volgende: “We spreken van overmatig alcoholgebruik bij 21 glazen (man) of 14 glazen (vrouw) alcohol per week. Met zware drinkers bedoelen we mensen die minstens 1 keer per week ten minste 6 (voor mannen) of 4 (voor vrouwen) glazen alcohol op één dag drinken.” Andere instanties benoemen dat je al te veel drinkt wanneer je 1 à 2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol drinkt.

Deze definities van overmatig drankgebruik staan echter los van een daadwerkelijke verslaving aan alcohol.

Wat doet alcohol met je hersenen en gedrag?

Mensen drinken graag alcohol omdat het je een goed gevoel kan geven. Het kan zorgen voor ontspanning en opgewektheid, waardoor je vrolijk wordt en gemakkelijker praat. Je verliest je remmingen. Maar ook je reactiesnelheid en geheugen nemen af, de controle over je spieren wordt minder en je wordt (overdreven) emotioneel. Bij een grote hoeveelheid alcohol in je bloed kun je bewusteloos of zelfs in een coma raken.

Sommige mensen drinken dus niet alleen voor de gezelligheid of omdat ze de smaak lekker vinden, maar ook om tijdelijk hun remmingen te verliezen of om hun zorgen te vergeten.

Wat zijn symptomen van een alcoholverslaving?

Ongemerkt kan de grens van gezelligheidsdrinker naar alcoholmisbruik of alcoholisme verschuiven. De behoefte aan drank is dan zo groot dat je gezondheid, je gezin, je werk of je sociaal leven er onder lijdt. Maar wat zijn precies de symptomen waaraan je een alcoholverslaving kunt herkennen? De DSM-5 (hét handboek voor de psychologie en psychiatrie) heeft een lijst aan kenmerken opgesteld die kunnen wijzen op een verslaving aan alcohol. Hieronder volgen enkele kenmerken uit deze lijst:

 • Je hebt een sterk verlangen om alcohol te gebruiken.
 • Je gebruikt vaker en meer alcohol dan je van plan was.
 • Alcoholgebruik heeft gevolgen op het werk, school of thuis.
 • Wanneer je niet drinkt, heb je onthoudingsverschijnselen.
 • Ondanks de lichamelijke en sociale gevolgen ga je toch door met alcoholgebruik.
 • Je hebt een steeds grotere hoeveelheid alcohol nodig om hetzelfde effect te voelen.

Hoe meer van deze kenmerken je vertoont, hoe ernstiger de alcoholverslaving is.

Wat zijn onthoudingsverschijnselen?

Als je afhankelijk bent geworden van alcohol en je dan een keer niet drinkt, krijg je onthoudingsverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen genoemd. Je lichaam begint te trillen en te transpireren. Je voelt je misselijk en kunt slecht slapen. De neiging om deze onaangename symptomen weer met alcohol te verzachten, is zeer groot en gebeurt vaak onbewust, uit routine.

Is een verslaving erfelijk?

Alcoholverslaving is vaak erfelijk bepaald. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat jongeren met verslaafde ouders zelfs 40% kans hebben om ook een alcoholverslaving te ontwikkelen. Dit kan onder andere komen door de tolerante houding die de opvoeders zelf hebben tot alcoholgebruik. Het zijn dus niet alleen erfelijke lichamelijke factoren die een rol spelen, maar ook opvoeding.

Wat zijn de gevolgen van alcoholisme?

Alcoholmisbruik heeft niet alleen vervelende gevolgen voor je omgeving, zoals je persoonlijke relaties, maar ook op je lichaam. Veel alcohol heeft een verwoestend effect op de organen in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De alvleesklier
 • De lever (levercirrose en hepatitis B)
 • Het hart (infarct, stilstand, stoornissen)
 • De hersenen (Korsakov, geheugenverlies, dementie, infarct)

Alcoholisme is daarom een dodelijke ziekte wanneer het niet professioneel behandeld wordt.

Moet ik stoppen met drinken?

Een verslaving aan alcohol is een slopende psychische aandoening. De enige oplossing is daarom: stoppen met drinken! Je kunt zelf proberen te stoppen met alcohol drinken. Dit is echter heel moeilijk. Er zijn namelijk vaak onderliggende redenen voor het alcoholmisbruik. Deze problemen verdwijnen niet wanneer je stopt met drinken. Ook zorgen de afkickverschijnselen ervoor dat het (vooral de eerste dagen) erg moeilijk is om niet terug te grijpen naar de fles. Gelukkig kun je professionele hulp inschakelen om je alcoholverslaving te behandelen.

Hulp bij alcoholisme: behandeling van een alcoholverslaving

Professionele hulp richt zich niet alleen op de lichamelijke afhankelijkheid van de alcoholverslaving, maar ook op de mentale aspecten. Onder begeleiding ga je afkicken van je drankprobleem. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een opname van een paar weken in onze behandellocatie, maar je kunt ook zonder opname in behandeling. In het behandelplan worden afspraken gemaakt en doelstellingen opgeschreven, waarbij aandacht is voor motivatie en de oorzaak van de alcoholverslaving.

Hoe verleent Rodersana hulp bij een alcoholprobleem?

Wij hebben een zeer gerichte, individuele benadering van deze problematiek. Voor iedereen liggen aan het drinken verschillende oorzaken ten grondslag en de behandeling is dan ook voor iedereen verschillend. Vandaar dat onze aanpak op maat wordt afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Opname, maar ook ambulante behandelingen of deeltijdbehandelingen zijn een optie. Ben je nog in gebruik dan kan een detox ook onderdeel zijn van de behandeling. Je naasten worden nauw betrokken bij de behandeling en een uitgebreid nazorgtraject is standaard onderdeel van de behandeling.

Houd je verslaving duurzaam onder controle

Onze brede, individuele aanpak zorgt ervoor dat je je alcoholprobleem duurzaam onder controle kunt krijgen. Heb jij of een van je naasten een alcoholprobleem? Wacht dan niet langer en begin een nieuw leven.

Neem discreet en vrijblijvend contact op via onderstaand formulier voor een intakegesprek, of bel: 088 – 0088 955.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je weten of jouw alcoholgebruik zorgelijk is? Doe dan de zelftest.

Anoniem 54 jaar, ‘Alcohol zorgde voor verdoving’

Rust, regelmaat en gezond eten: tijdens mijn behandeling bij Rodersana heb ik geleerd dat ik mezelf daarmee bescherm tegen mijn verslaving.

Lees dit verhaal