Ik maak me zorgen om mijn alcoholgebruik

Het lijkt soms heel normaal. Dat biertje op het terras of dat ene wijntje na een lange werkdag.
Maar het wordt vervelend als je merkt dat je de controle over je drankgebruik kwijtraakt. Misschien schaam je je, of denk je dat anderen je afkeuren om je alcoholgebruik. Nergens voor nodig! Overmatig alcoholgebruik of een alcoholverslaving kan iedereen treffen.

Maar jij bent hier. Hier om je in te lezen over je gebruik en wat je kunt doen om te minderen.
Geweldig! Dat is de eerste (superbelangrijke!) stap in het weer terugpakken van de controle over je gebruik.

Dat kan best spannend zijn. Je hebt vast ook een aantal vragen.

Wanneer wordt alcoholgebruik echt een alcoholverslaving? Drink ik nou echt meer dan gemiddeld? Hoe krijg ik weer grip op mijn alcoholgebruik? Kan ik helemaal stoppen met drinken?

Dat zijn hele goede en hele terechte vragen.

Rodersana is er om je te helpen met stoppen of minderen, maar ook om je weer inzicht te geven op je alcoholgebruik. Hieronder hebben we wat belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet.

Is mijn alcoholgebruik ernstig?

Het toegeven dat ik met een probleem zat. Dat bleek de eerste stap

Bij een verslaving aan alcohol, ofwel: alcoholisme, ben je afhankelijk geworden van drank. Het steeds vaker alcohol gaan drinken sluipt er vaak langzaam in, maar uiteindelijk krijg je het idee dat je echt niet meer zonder kunt. Je hebt alcohol nodig om te ontspannen of je hebt het gevoel dat je door alcohol te drinken creatiever, productiever of socialer wordt. Je denkt al snel dat je niet meer ‘jezelf kan zijn’ zonder een drankje te drinken.

En dat ene drankje worden er gemakkelijk twee, of drie, of vier…
Een alcoholverslaving heeft uiteindelijk ook vaak invloed op je gezondheid, je werk- of privéleven of je financiële situatie.

Heel vervelend, maar zeker niet onomkeerbaar! Hoe jouw gebruik ook is, bij Rodersana kunnen we jou helpen een verslavingsvrije toekomst te bouwen.
We spreken bij Rodersana dan ook liever niet met labels als ‘alcoholist’, ‘problematisch drinker’ of ‘alcoholverslaafde’. In plaats van deze negatieve en definitieve labels, spreken we liever van licht, matig of ernstig alcoholgebruik.

Goed dat je hier bent. Ook jij kunt minderen of zelfs helemaal stoppen met drinken!

Meld je aan!

 

Gelegenheidsdrinker of verslaafd? Waar ligt de grens?

Pas na de zoveelste blackout wist ik dat ik er wat aan moest doen

In ons dagelijks leven lijkt het drinken van alcohol heel normaal. We drinken biertjes op het terras, op de vrijdagmiddagborrel met collega’s of in het weekend met je vrienden. Het lijkt soms wel eens alsof het geaccepteerder is wél te drinken dan niet te drinken!

Dit maakt het voor veel mensen moeilijk om te bepalen wanneer alcoholgebruik van ‘sociaal gebruik’ verandert in ‘ernstig’ gebruik. We hebben wat verslavingscriteria verzameld. Denk eens aan jouw gebruik. Herken jij de criteria voor “ernstig alcoholgebruik”?

Herken jij jezelf in de volgende uitspraken?:

  • Ik drink geregeld meer dan ik had gepland.
  • Ik heb eerder pogingen gedaan te stoppen met drinken, maar dat ging al snel mis.
  • Door het drinken ervaar ik problemen op mijn werk, school of in mijn thuissituatie.
  • Ik ervaar afkickverschijnselen als ik stop met drinken.
  • Ik kan en wil eigenlijk niet stoppen. Ook al heb ik lichamelijke of mentale klachten.

Als je deze criteria herkent in je eigen gebruik, kan dat best even confronterend zijn. Dat snappen we goed. Toch heb je nu juist de eerste belangrijke stap in de goede richting gezet! Je leest je in, je kijkt naar jezelf en je gebruik en durft het misschien wel aan de volgende stap te zetten. Heel goed!

Ben je klaar voor de volgende stap? Bij Rodersana staan we voor je klaar. We helpen je graag een verslavingsvrije toekomst te bouwen. We willen je graag weer perspectief bieden.