Als we spreken van een verslaving, dan spreken we van een geestelijke en/of lichamelijke afhankelijkheid voor een middel of gedrag. Denk hierbij aan afhankelijkheid aan alcohol of drugs of een verslaving aan gamen of gokken.

Een lichamelijke of geestelijke verslaving?

We spreken van een geestelijke verslaving bij een groot en moeilijk te onderdrukken verlangen naar bepaalde middelen of gedrag. Je kunt een geestelijke verslaving opbouwen voor middelen als alcohol, drugs en medicijnen, maar ook voor gedragingen als gamen of gokken.

Een lichamelijke verslaving doet zich minder vaak voor bij gedragsverslavingen, maar vaker bij middelengebruik. Een lichamelijke verslaving resulteert in afkickverschijnselen wanneer je stopt met het gebruiken van het middel waaraan je verslaafd geraakt bent. Je gaat trillen, zweten of raakt in paniek als je te lang geen of te weinig van het middel toegediend krijgt. Van sommige middelen zijn de afkickverschijnselen zo heftig en gevaarlijk voor de gezondheid dat je er niet zomaar, in één keer, mee kunt stoppen.
Dat betekent niet dat het afkicken van een geestelijke verslaving makkelijker is of dat je er geen lichamelijke effecten kan voelen. Mensen met een geestelijke afhankelijkheid zijn gewend om tegenslagen of obstakels in hun leven te overkomen met het gebruiken van een middel.

Veel (verslavend) gedrag heeft invloed op ons geluks- of beloningsysteem in de hersenen. Dit systeem maakt dopamine en serotonine aan. Je voelt je (kortstondig) lekkerder, vrijer, en energieker door die stofjes. En ook dat werkt verslavend voor je hersenen en je lichaam. Wanneer je ineens stopt met minder gamen, internetten of gokken wordt er ook ineens minder van deze stofjes aangemaakt. Hierdoor kun je je ook opgejaagd voelen of gevoelens ervaren van depressie.

Goed dat je hier bent.

Hoe jouw gebruik of gedrag ook is, ook jij kunt van je verslaving afkicken!