Thijs (37 jaar): “Mijn leven draaide om drank”

alcohol ervaringsverhaal

Tot diep in de nacht

‘Bij mij startte drinken niet door een trauma in mijn jeugd of andere pijn. Ik ben in mijn studententijd stevig gaan drinken en na die periode, toen de meesten minderden, vol doorgegaan. Na mijn werk kwam ik thuis, deed ik de deur achter me dicht en dronk ik tot diep in de nacht. De afgelopen tien jaar was ik alcoholist, dat is gewoon zo. Mijn leven draaide op een gegeven moment om drank.

Sociaal geaccepteerd

Drank is maatschappelijk geaccepteerd. Ik sprak bij Rodersana iemand die verslaafd was aan drugs. Dat kan je niet openlijk gebruiken. Maar niemand die er raar van opkijkt als je op een mooie dag om twee uur ’s middags een wijntje bestelt. Of als je na het sluiten van een deal op je werk een drankje gaat drinken met je klant. Dat maakt het ook zo lastig om ermee te stoppen.

Verborgen probleem

Ik was er ook handig in om het te verbergen voor de buitenwereld. Mensen in mijn omgeving waren dan ook heel verbaasd toen ik vertelde dat ik me liet opnemen in een kliniek. Ik dronk wel tijdens etentjes of feestjes, maar was nooit dronken. Ik zorgde er wel voor dat ik op tijd naar huis ging zodat ik nog drank kon inslaan bij de AH-to-go. Dan dronk ik thuis rustig nog twee flessen wijn in mijn eentje.

Opname en opvang

De opname was heftig. Alle shit komt naar boven. Tot die tijd was het mijn eigen probleem, waar niemand iets van wist en waar ik nooit over sprak. Nu moest ik het delen en krijgt je gedrag een naam en jijzelf een stempel: verslaafd. Tegelijkertijd was het verblijf bij Rodersana heel prettig. Je wordt er fantastisch opgevangen. Je praat met mensen die hetzelfde doormaken, waardoor je leert om je open te stellen.

Chronische ziekte

Ik ga nog een keer per twee weken naar Rodersana en twee keer per week naar AA. Die sessies zijn heel prettig en doen me goed. En ik heb ze ook nodig om alert te blijven. Mijn valkuil is om overmoedig te worden, te denken dat ik wel weer een keer iets kan drinken. Maar dat kan dus niet. Ik heb een chronische ziekte waar ik continu aan moet blijven werken. Ik drink niet meer en dat wil ik graag zo houden.’