Robert (44 jaar): ‘Ik kan het leven weer aan, ik hoef me niet langer te verdoven’

‘Ik kwam bij Rodersana binnen met een alcoholverslaving. Eerder in mijn leven was ik al behandeld voor mijn overmatige heroïne-, coke- en speedgebruik, maar dat had niet veel uitgehaald. Achteraf was ik toen nog niet klaar om te veranderen. Maar dit keer was ik gemotiveerd. Ik had ook geen keus meer: zowel privé als op mijn werk was ik totaal vastgelopen. Lang is het me gelukt om ondanks mijn verslavingen te blijven functioneren. Dat wil zeggen: ik ging naar mijn werk. Maar natuurlijk ging het niet goed met me.

Een omwenteling in leefstijl

Ik ben op mijn 16e begonnen met alcohol. Al snel volgden andere drugs. Jarenlang was het lang leve de lol. Het was de periode van de gabbers en hardcore en ik voelde me wel aangetrokken tot die wereld. Werken en feesten, van weekend naar weekend leven. Maar zo’n lifestyle valt niet vol te houden. Ik bereikte een dieptepunt. Via de huisarts kwam ik bij Rodersana terecht. Er was iemand uitgevallen dus ik kon vrijwel meteen terecht. Een mazzeltje.

Eerst moest ik afkicken. Dat was ontzettend zwaar. Het kostte me al mijn energie, meedoen aan de activiteiten die in de kliniek georganiseerd worden, zat er die eerste dagen niet in. Ik was alleen maar bezig met overleven. Maar langzaam verdween de rotzooi uit mijn lijf, werd ik helderder en kon ik meedoen aan het programma.

Totaalaanpak

Eind mei kwam ik binnen bij Rodersana. Inmiddels is het december en ik ben nog steeds sober. Waarom het nu wel is gelukt? Omdat ik echt gemotiveerd was, en door de totaalaanpak die je bij Rodersana krijgt. De gesprekken, het sporten en het wandelen: het zorgde ervoor dat ik met een doel de dag begon. Dat kende ik helemaal niet, in mijn vorige leven was ik alleen maar bezig met de volgende borrel.

Het gaat heel goed met mij. Het is misschien een cliché, maar ik geniet nu van de kleine dingen. En ik kan beter omgaan met stress. Ik heb een moeilijke start gehad, ben geadopteerd, maar door de hulp en de handvatten die ik bij Rodersana heb gekregen kan ik het leven weer aan. Ik hoef me niet langer te verdoven.’