Peter, 46 jaar

‘Begin dit jaar ben ik behandeld voor een alcoholverslaving bij Rodersana. Het overmatig drinken was er langzaam ingeslopen. Op een gegeven moment was de maat echter vol. Ik was er helemaal klaar mee – mijn vrouw trouwens ook.

Ik ben op internet gaan kijken en kwam uit bij Rodersana. Een maand intern, dat sprak me meer aan dan een behandeling waarbij je maar een paar uurtjes per week therapie volgt. Ik wilde echt in quarantaine; me afzonderen en me 100% op mijn doel richten: afkicken van de alcohol.

De website van Rodersana zag er goed uit en wekte vertrouwen. Ik meldde me aan en ook aan de intake hield ik een positief gevoel over. De behandeling zelf was intensief maar heeft z’n vruchten afgeworpen: we zijn nu bijna een half jaar verder verder en ik drink nog steeds niet. Maar ik wil nog niet te vroeg juichen. Eerst wil ik alle seizoenen meemaken – alcoholvrij uiteraard.

De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat het leven veel te mooi is om je te verstoppen achter een verslaving. Ik heb ook veel gehad aan de groepstherapie. Het helpt om je ervaringen te delen met mensen die ook een beetje klem zitten. Mijn blik was voor het eerst naar binnen gericht.

Ik heb een eigen bedrijf. Over mijn behandeling ben ik open en eerlijk geweest tegen mijn werknemers. Ik ben blij dat we in een tijd leven waarin je hierover kan praten, dat het grootste taboe er wel van af is. Mensen vinden het over het algemeen alleen maar sterk als je aan jezelf werkt.

Ik dacht dat ik mijn alcoholprobleem altijd goed verborgen had weten te houden voor mijn omgeving, maar niets bleek minder waar. Dat wil ik anderen ook meegeven: vaak is het voor de mensen om je heen al veel eerder duidelijk dat er iets aan de hand is. Gelukkig heb ik mogen ervaren dat ik mijn probleem niet in m’n eentje hoefde op te lossen. Ik heb me ontzettend gesteund gevoeld door Rodersana.

Hoewel mijn behandelsessies gericht op mijn alcoholverslaving inmiddels ten einde zijn, heb ik nog wel gesprekken met een psycholoog. Iedereen kan namelijk wel een poosje stoppen met alcohol, maar volhouden, dat is pas de echte kunst.’

Meer weten?

Rodersana verhalen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.