Marnix (37 jaar): ‘Bij Rodersana word je gewoon gezien als mens, toevallig eentje met een probleem’

‘Jarenlang was ik een matige gebruiker. Ik hield van een biertje, en op een festival deed ik wel eens een pilletje of een lijntje coke. Totdat een incident op mijn werk alles overkop haalde – letterlijk en figuurlijk.

Incident op het werk

Het gebeurde drie jaar geleden. Ik werkte in een tbs-kliniek. Een patiënt viel mij aan met een houtblok. Hier hield ik behalve een trauma een schedelbasisfractuur aan over. Ik liep helemaal vast in mijn werk en mijn dagelijkse leven. Ik sliep drie weken lang maar een uur per nacht. Mijn huisarts schreef me oxazepam voor, een sterke pijnstiller. Dit werkte erg goed, maar omdat het zo’n verslavend middel is mocht ik het niet te lang slikken. Ik werd op een antidepressivum gezet; een lage dosis zou hetzelfde effect hebben als oxazepam. Hierna begon de ellende.

Verkeerde medicatie

De antidepressiva had een heel vreemd effect op mij: het leek net alsof ik een xtc-pil had geslikt. Zelfs een vriendin merkte dit op toen ze mij in die staat had gezien. Ik besloot ermee te stoppen. Maar ik was nog lang niet de oude. Ik kon niks, proefde niks en had geen overzicht. Een biertje zorgde voor enige verlichting. Binnen anderhalve maand zat ik op een liter wodka per dag. Omdat ik samenwoonde en niet wilde dat mijn vriendin me overdag al dronken aan zou treffen, ging ik er coke bij snuiven. En ik blowde om ’s nachts te kunnen slapen.

Controle verloren

Je kunt zeggen dat ik mezelf ben gaan medicaliseren met drank en drugs en de controle ben verloren. Omdat ik niet de juiste behandeling heb gehad na het incident op mijn werk. De voorgeschreven medicatie maakte me manisch en om die gedachten te onderdrukken, zocht ik mijn toevlucht in genotsmiddelen die ik tot dan toe alleen recreatief gebruikte. Ik heb zelfs een paar maanden in het buitenland gezeten omdat ik, knettermanisch, in mijn eentje een nieuw leven wilde opbouwen. Uiteindelijk heb ik mijn ouders gebeld met de boodschap dat ik hulp nodig had. Het was een van de zwaarste telefoongesprekken van mijn leven.

Kliniek

Terug in Nederland heb ik me eerst aangemeld bij een andere kliniek dan Rodersana. Die behandeling heb ik al snel afgebroken. Ik moest mijn kamer delen en voelde me er niet thuis. Een vriend van me werkte bij Rodersana en hij raadde me aan om te bellen. Hier had ik meteen zo’n andere ervaring: ik kon snel terecht, er werd de tijd voor me genomen en ik kreeg mijn eigen kamer. Rodersana is heel goed in het sturen en beïnvloeden van het leefmilieu op de groep. Haantjes worden op een effectieve manier op hun plek gezet en de timide mensen trekken ze juist uit hun schulp. Dit zorgt voor balans, waardoor je met z’n allen een maximaal effect bereikt.

Persoonlijke groei

Ik heb een enorme persoonlijke groei doorgemaakt bij Rodersana. Je wordt gewoon gezien als mens, toevallig eentje met een probleem. Rodersana faciliteert je op alle mogelijke manieren om hieraan te werken. Je krijgt veel ruimte en wordt mentaal echt uitgedaagd. Het programma-aanbod is heel divers: naast de (groeps)therapieën is er aandacht voor voeding, sport en ontspanning. Op die manier kun je je 100% op je herstel richten.

Beter af zonder

Uiteindelijk ben ik twee keer een maand in de kliniek verbleven. Dit had te maken met de afbouw van valium. Ik ben dit na mijn eerste behandeling toch blijven gebruiken. Ik was achteraf nog niet beter, terwijl ik me wel zo wilde presenteren aan mijn omgeving. Met valium kon ik doen alsof ik alles onder controle had. Maar dat was niet zo. Sinds die tweede keer ben ik 100% afgekickt. Ik slik geen medicatie meer, maar ook alcohol en drugs zijn verleden tijd. Die troep heeft zo’n zweep over mijn geest getrokken, ik ben beter af zonder. Helemaal de oude ben ik niet, en zal ik misschien ook nooit meer worden. Dat moet ik accepteren. En dat gaat beter met een helder hoofd.’


De foto bij dit verhaal is gefingeerd.

Heb je vragen over de behandeling of wil je meer weten naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact met ons op.

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.