David (55): ‘Ik dacht al die jaren dat het wel meeviel met mijn alcoholgebruik’

‘Eigenlijk zijn de problemen al op jonge leeftijd begonnen. Rond mijn zesde levensjaar kreeg ik het stempel ‘hoogbegaafd’. Daar werd door school niets mee gedaan, net zomin als met het stempel ADD dat ik een paar jaar later kreeg. Ik werd onhandelbaar en presteerde ondermaats. Op mijn drieëntwintigste raakte ik voor het eerst in een depressie. Mijn psychiater hing daar de diagnose ‘midlife crisis’ aan en schreef me het kalmeringsmiddel Seresta voor.

‘Ik liep vast in mijn werk’
Rond mijn dertigste begon ik daarbij steeds meer te drinken: drie flessen whisky per week. Ik liep vast in mijn werk, had veel ambitie maar weinig mogelijkheden. Ik belandde in een zware burnout; de eerste maanden waren een zwarte vlek, ik kan me er niets meer van herinneren. Re-integratie is gericht op terugkeer naar je eigen baan, maar die baan bleef hetzelfde.

‘Soms startte ik al om zes uur ’s morgens’
Ik kreeg een antidepressivum voorgeschreven en begon steeds meer te drinken. In die periode sprak ik met een psychiater die zei: ‘Je hebt een verslavingsprobleem, ga daar maar eens aan werken’. Ik heb toen contact gezocht met een verslavingszorginstelling hier in Brabant. Hoewel ik inmiddels vijf liter whisky per week dronk, zei de psycholoog van die kliniek: ‘Je verslaving valt wel mee, je kan immers nog werken. Probeer wel te matigen’. Toen heb ik wel de whisky laten staan maar het wijn drinken werd juist meer. Doordeweeks dronk ik een fles wijn na het werk, in het weekend startte ik soms al om zes uur ‘s morgens met drinken en dronk ik zes flessen wijn.

‘Eindelijk drong het tot mij door’
Al die jaren heb ik doorgewerkt en had ik zelf nog steeds het idee dat het best meeviel met mijn alcoholgebruik. Hoewel ik zelf ook wel inzag dat dit niet helemaal normaal was, als ik na het weekend veertien wijnflessen in de glasbak gooide. Mijn gezin begon zich ook steeds vaker uit te spreken. Zeker toen ik met spoed naar het ziekenhuis moest omdat ik een veel te hoge hartslag en bloeddruk had. Toen mijn vrouw op een avond zei: ‘Wat hebben we eigenlijk nog samen?’ drong bij mij eindelijk het besef door dat ik dringend professionele hulp nodig had.

‘Ik moet nu van mijn verslaving af’
Via Google kwam ik bij Rodersana Ambulante hulp terecht. Ik had eerst een aantal gesprekken met een psycholoog die me op zo’n goede manier aan het denken heeft gezet, dat ik me al na een paar gesprekken realiseerde: ik moet en wil nu van mijn verslaving af. Daar heb ik ook voor het eerst openlijk erkend en hardop uitgesproken dat ik een alcoholverslaving heb.

‘Intensieve hulp had ik nodig’
Ambulante hulp bleek niet de beste oplossing voor mij te zijn. Ik had intensieve, dagelijkse begeleiding nodig. Maandag besloten we dat, woensdag reed ik met mijn vrouw naar de kliniek: zo snel ging het. Hoewel dit natuurlijk impact had op mijn gezin, ik zou zes weken naar die kliniek gaan, steunden ze mij en gingen ze ook mee naar familiebijeenkomsten. Alles draaide al zo lang om mij, het was goed om hen ook aan het woord te laten over mijn verslaving.

‘De permanente verdoving is weg’
Na anderhalf jaar is het mij met hulp van Rodersana gelukt om een einde te maken aan mijn verslaving. Ik kan weer helder denken, de permanente verdoving is weg. Mijn bloedwaarden zijn goed, dat motiveert enorm. Alsof mijn lichaam me beloont voor mijn doorzettingsvermogen. De laatste jaren van mijn werkende leven wil ik iets doen wat me na aan het hart ligt. Daarom heb ik mijn baan bij een grote verzekeraar opgezegd en ben nu bezig met een opleiding ervaringsdeskundigheid om mijn ervaringen met verslaving in te zetten in de zorg. Bijvoorbeeld door ondersteuning van een psychiater bij de behandeling van andere verslaafden. Ik blijf tweewekelijks naar de community bijeenkomsten bij Rodersana gaan. Het is prettig om ervaringen te delen met mensen die hetzelfde doormaken. Ik hoop dat ik ze op mijn beurt kan ondersteunen met mijn verhaal.’

Contact n.a.v. Rodersana verhalen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.