Anoniem: “Ik raad iedereen aan om eerder aan de bel te trekken, het heeft me zoveel gebracht”

Onder invloed van drank deed ik dingen die ik liever niet wilde. Inmiddels was ik alles kwijt: mijn relatie, mijn huis en ook dus mijn rijbewijs, wat mijn werk als vakman bemoeilijkte. Een half jaar geleden was voor mij de maat vol. Ik heb mijn familie om hulp gevraagd. Mijn moeder vond Rodersana via internet. Ik heb direct een afspraak gemaakt voor een intake in Amsterdam en kon gelijk terecht voor een behandeling.

Vier weken heb ik intern gezeten. Dat was ontzettend fijn. De hulpverleners van Rodersana hebben mij de rust en regelmaat gegeven die ik miste. Door hen weet ik nu wat alcohol met je doet. Er was geen wijzende vinger, ze gaven me tools waar ik oprecht wat mee kon. Ik weet bijvoorbeeld nu dat stress mijn grootste valkuil is. Tegenwoordig neem ik minder hooi op mijn vork, zeg ik vaker “nee” als het me teveel wordt en kan ik beter relativeren.

Na de vierde week was ik sterk genoeg om mijn leven weer op te pakken. Ik was niet bang voor een terugval. Integendeel, ik voelde me fris, schoon en juist energieker dan ooit. Wel besloot ik om mijn leven weer rustig op te bouwen. Zo woon ik nu bij mijn moeder. Ik heb heb mijn werk weer op de rit, ook al heb ik nog geen rijbewijs. Het gaat supergoed met me. Over een tijdje zal ik ook op zoek gaan naar een eigen woning.

Wekelijks heb ik contact met de psycholoog van Rodersana. Als dat straks eindigt wil ik een keer in de twee weken naar de groepsbehandeling op zaterdag, samen met vrienden die ik daar heb gemaakt. Het is toch fijn om te praten met lotgenoten. Ik hoef me bij hen niet te verontschuldigen en ik kan gewoon mijn verhaal kwijt.

Ik kijk nu positief naar de toekomst. Vroeger lag ik futloos op de bank, nu heb ik energie. Ik raad iedereen met een drankprobleem aan om eerder aan de bel te trekken, de behandeling heeft me zoveel gebracht. Gelukkig had ik ook veel aan mijn omgeving, maar de behandeling moet je uiteindelijk toch zelf doen. Stel niet uit.”