Anoniem (44 jaar): ‘Opiaten zijn enorm verslavend: binnen vier weken kon ik niet meer zonder’

‘Ik ben arts en in mijn beroepsgroep is verslaving een enorm taboe. Terwijl er veel artsen met een verslaving zijn. Ik werkte een tijd in een hospice dus voor mij waren opiaten haast gewoon, waardoor er een lagere drempel voor me was om ze te gaan gebruiken. Mensen die in de zorg werken, helpen anderen en zetten vaak hun eigen problemen opzij. In combinatie met de ellende waar je soms mee geconfronteerd wordt, kan het heel aantrekkelijk lijken om jezelf te verdoven.

Zware pijnstillers

Mijn verslaving begon toen ik na een heupoperatie opiaten ofwel zware pijnstillers kreeg voorgeschreven. Ik merkte al snel dat ik door de opiaten niet alleen pijnvrij werd maar dat ik me ook geestelijk beter voelde. Nu weet ik dat ik eigenlijk al een tijd rondliep met een depressie. Opiaten zijn enorm verslavend: binnen vier weken kon ik niet meer zonder.

Verslaving

Ik voelde me steeds ellendiger en meer afwezig en werd door mijn werkgever naar huis gestuurd om aan mezelf te gaan werken. Bij de GGZ volgde ik behandelingen om aan mijn depressie te werken, maar aan mijn verslaving werd niks gedaan. Ik ben in die periode wel clean geworden maar toen ik een paar maanden later mijn voet brak, begon alles opnieuw. Drie keer raden wat ik namelijk kreeg voorgeschreven… mijn huisarts gaf me zonder problemen pillen mee. En omdat dat niet genoeg voor me was, kocht ik ook medicijnen op de zwarte markt.

Totaal afhankelijk

Het effect van die opiaten? Ik was moe en ik was er niet. Ik zat in mijn eigen wereld en ging alleen de deur uit als ik pillen nodig had. De laatste maanden voor mijn opname bij Rodersana loog ik alles bij elkaar om aan pillen te komen. Ik had dondersgoed door dat het niet goed met me ging. Ik was fysiek totaal afhankelijk van de pijnstillers, was ziek als ik niks kreeg en dat werd steeds erger. Ik zat in de tang van die rotpillen.

Taboe

Toegeven dat ik verslaafd was, vond ik zo moeilijk. Er kleven allerlei vooroordelen aan verslavingen en verslaafden. Ik schaamde me rot dat ik moest toegeven dat ik niet meer zonder opiaten kon. Ik werk zelf in de zorg, als arts. Er heerst een enorm taboe op verslaving binnen mijn beroepsgroep. Terwijl verslaving bij veel collega’s in de zorg voorkomt, dat is het scheve.

Van kwaad tot erger

In de drie jaar voorafgaand aan mijn opname bij Rodersana werd ik in toenemende mate afhankelijk van zware pijnstillers. Eerder had ik al eens een ambulant traject gevolgd bij een andere instelling. Maar daar was ik niets mee opgeschoten. Sterker nog: mijn verslaving nam toe omdat ik onvoldoende handvatten kreeg; een opname was alleen mogelijk voor detox. Thuis ging het daarna van kwaad tot erger; ik was niet aanwezig voor mijn man en kinderen. Toen ik op een avond aan tafel in slaap viel, maakte mijn oudste zoon me wakker en zei: “Als je zo doorgaat ben, je mijn moeder niet meer.” Dat was de keiharde duw die ik nodig had om mijn verslaving aan te pakken.

Warm bad

Vlak voor de opname bij Rodersana voelde ik wel enorme weerstand: wat staat me te wachten, wat voor type mensen tref ik daar aan? De eerste dagen had ik veel last van ontwenningsverschijnselen. Maar ik had ook het gevoel: dit gaat goedkomen. Er hing een prettige sfeer in de kliniek, ik voelde me welkom en gezien. De hulp om me heen, de herkenning van andere patiënten en de hele dag afleiding: weggaan bij Rodersana vond ik daardoor zelfs jammer. Ik heb weer leren lachen en vriendschappen voor het leven gesloten. Eenmaal thuis had ik in het begin zelfs heimwee naar de kliniek.

Vrij

Mijn leven na Rodersana is zoveel beter. De relatie met mijn zoons en mijn man is weer goed. Dat wil niet zeggen dat er geen littekens zijn, maar we zijn weer in contact. Ik wil zo ontzettend niet meer terug naar de tang van de verslaving. Ik ben de mensen van Rodersana ontzettend dankbaar dat ik daar van los ben gekomen.’


Rodersana biedt klinische opname en detoxbehandelingen voor mensen met een medicijnverslaving. Door middel van een gedoseerde afbouw helpen we jou met het gebruik van de medicijnen te stoppen, waarna we zorgvuldig de achtergronden en de problematiek, die ten grondslag liggen aan het ontstaan van jouw medicijnverslaving, onderzoeken.

Neem voor meer informatie contact op met een van onze behandelaren.  Je kunt ook direct met onze behandelaren bellen: 088 – 0088 955, of een intakegesprek aanvragen.