Anoniem, 43 jaar: “Ik snap nu waar mijn alcoholverslaving vandaan komt”

Positieve recensies

‘In december 2018 ben ik op zoek gegaan naar een kliniek die me kon helpen om van mijn alcoholverslaving af te komen. Ik was al eens eerder opgenomen, in 2014, maar kreeg een enorme terugval. De vorige opname was ook niet prettig dus ik zocht een andere plek. De vele positieve recensies brachten me bij Rodersana.

Geen controle

Alcohol is al vijftien jaar een probleem in mijn leven. Het begon als iets gezelligs, maar al snel had ik mijn gebruik niet meer onder controle. Ik zette het steeds vaker in om te dealen met negatieve emoties. Ook gaf het me (een vals gevoel van) zelfvertrouwen. Het lukte me echter niet zelf om te minderen, laat staan te stoppen met drinken.

Resetten

De opname vond ik doodeng. Je weet niet waar je terechtkomt. Het is alsof je wordt opgesloten en afgesloten van alles wat bekend is. Bij het intakegesprek werd ik meteen gerustgesteld. Ik snap dat het nodig is om helemaal te resetten en uit je bekende omgeving te stappen. Gelukkig mag je wel elke dag bellen met het thuisfront en af en toe bezoek ontvangen.

Liefdevol

Bij Rodersana werd ik heel liefdevol opgevangen en op mijn gemak gesteld. Je hebt er een eigen kamer, dat is ook heel fijn. Na een dag was mijn angst al weg. Doordat het personeel zo aardig en betrokken is, is de sfeer onder cliënten ook heel goed. Je kan er jezelf zijn.

Afleiding

Ik heb vooral veel gehad aan cognitieve gedragstherapie. Daardoor snap ik waar mijn verslaving vandaan komt. Ik heb situaties uitgeplozen en nagespeeld om te ervaren wat er met me gebeurt als er iets moeilijks of negatiefs gebeurt. Daardoor weet ik dat ik dan afleiding moet zoeken, bijvoorbeeld door iemand te bellen of even te gaan wandelen. Zo voorkom ik dat ik naar de drank grijp.

Sterker

Het is nog steeds lastig. Niet toegeven aan mijn verslaving vergt continue training. Ik heb een terugvalpreventieplan dat me zekerheid geeft. Ik sta steeds sterker tegenover mijn verslaving; ik ben ‘m nu de baas omdat ik tools heb om ermee om te gaan.

Delen

Ik heb nog twee keer per week een terugkomsessie, zowel individueel als met een groep. Eerst dacht ik: wat een flauwekul. Maar het is zo fijn om je ervaringen te delen. Daardoor voel ik me niet alleen en heb ik vertrouwen in de toekomst.’