Waarom is gokken gevaarlijk op jonge leeftijd?

gokken gevaarlijk jongeren

Jongeren beginnen steeds vaker met (online) gokken. Dit is gevaarlijk, omdat zij zich niet altijd bewust zijn van de gevaren en risico’s van gokken. Uit nieuwsgierigheid maken jongeren kennis met de wereld van online gokken, maar wanneer wordt een spelletje gevaarlijk? En wat doe je als ouder of vriend als je merkt dat iemand veel gokt? Wanhopige ouders delen hun ervaringen in dit Volkskrant artikel.

Jongeren gokken via telefoon

Gokken is verboden voor minderjarigen en ook online gokken is illegaal. Maar het is vrij eenvoudig om online gokspelen te spelen zonder je ware leeftijd te hoeven melden. Ook zijn veel websites of spellen in eerste instantie niet omschreven als gokken, maar bevatten ze verleidingen om extra opties te kopen of kans om een prijs te winnen. Cijfers laten zien dat desondanks honderdduizenden jongeren gokken, veelal via hun telefoon. Ook zetten zij via hun telefoon of laptop geld in op sportwedstrijden.

Gevaren van gokken

 • Schulden door gokken. De grootste risicofactor van een verslaving is financiële problemen.
 • Lichamelijke reacties als hoofdpijn, trillen of vermoeidheid. Gokkers vergeten vaak om goed voor zichzelf te zorgen.
 • Verwaarlozen van school of studie
 • Sociaal isolement

Leroy Snippe, onderzoeker en psycholoog bij Rodersana, ziet geregeld jonge gokverslaafden in zijn spreekkamer. Hij signaleert de gevolgen van de vervagende grens tussen gamen en gokken; de gokindustrie leert van games en andersom.

Games lijken meer op gokspellen

Snippe: “De huidige games lijken in niets op waar wij vroeger mee speelden. Tegenwoordig kennen games vrijwel allemaal gadgets, virtuele spulletjes voor de poppetjes waarmee wordt gespeeld, zoals wapens of kleding. Kinderen worden warm gemaakt voor gokken door loot boxes die ze kunnen kopen, verrassingspakketten waarmee je die gadgets kunt bemachtigen. De kans dat precies het gadget erin zit dat een kind graag wil, is echter klein. Daardoor wordt het verleid nog een keer een aankoop te doen. Dat is gokken.”

Herkennen gokverslaving

De omgeving is belangrijk om signalen van een gokverslaving te herkennen. Ook kun je zelf wat doen. Maak het gedrag bespreekbaar en voorkom dat gokken echt gevaarlijk wordt. Een aantal tips van onze expert:

 • Hou het internetgedrag van je kind in de gaten; controleer regelmatig de webgeschiedenis en kijk of er bepaalde programma’s zijn geïnstalleerd, zoals Poker Stars, een programma waarmee je poker kunt spelen op de computer.
 • Hoewel gokken officieel pas mag vanaf 18 jaar, kunnen kinderen nu nog gemakkelijk fake-accounts openen. In 2021 wordt het invoeren van het burgerservicenummer verplicht.
 • Controleer de bankgegevens en wees alert bij regelmatige afschrijvingen en inkomsten via anonieme webwallets als Paypal en Mollie. Gokken gebeurt ook met telefoonrekening)
 • Check of het telefoongedrag is veranderd – het meeste gokken gebeurt op de mobiele telefoon – en let op als je kind zich vaker terugtrekt achter de computer.
 • Wees alert als je kind vaker om geld vraagt, schoolprestaties dalen en je kind onrustiger en meer gespannen is, of juist futloos.
 • Wees extra alert als verslaving voorkomt in de familie. Bepaalde genetische aanleg kan iemand vatbaarder maken. Zo maakt het gen dat samenhangt impulsiviteit iemand gevoeliger voor beloning dan voor straf, waardoor kans op verslaving groter is.
 • Creëer thuis een sfeer van openheid waarin fouten maken erbij hoort en praat over online gokken met je kinderen. De kans op verslaving is kleiner als dingen bespreekbaar zijn. (bron: Volkskrant)

Hulp nodig bij gokverslaving?

Meld je aan voor een intakegesprek of een vrijblijvend intakegesprek met onze psychologen.