Stoppen met gokken

Een eerste stap om te stoppen met gokken is realiseren dat je een probleem hebt. Het probleem kan zijn dat je je rusteloos en moedeloos voelt als je niet kunt spelen, of dat je ruzie hebt met je familie of vrienden over je gedrag. Ook als je minder goed functioneert op je werk of als je in financiële problemen komt, is het tijd om je gokverslaving aan te pakken.

Deze eerste stap, het erkennen van je verslaving, is erg moeilijk. Misschien schaam je je wel of is er onbegrip vanuit je omgeving. Maar durf de realiteit onder ogen te zien.
Je bent niet de enige met een gokprobleem. In Nederland zijn ongeveer 20.000 tot 80.000 mensen probleemspelers (waarschijnlijk verslaafd aan kansspelen). Slechts een klein deel daarvan, iets meer 2.000 mensen per jaar, zoekt hulp om te stoppen met gokken.

Van gokje wagen tot diep in de problemen

Leroy Snippe, onderzoeker en behandelaar bij Rodersana, vertelt dat er in grote lijnen drie fases zijn bij het gokken. In het begin beleef je nog veel plezier aan het spel, maar zodra het gokken je leven gaat beheersen, kom je terecht in de wanhoopsfase. Intussen zijn je hersenen al gewend aan een beloning en het euforische gevoel als je wint. Maar je verlangt snel naar een nieuwe beloning, opnieuw dat gevoel van adrenaline. Het gevaar is dat je daarom steeds grotere risico’s neemt. Dan is het belangrijk om hulp te zoeken.

Wat kun je zelf doen om te stoppen?

Als je beseft dat je gokgedrag problematisch is, is het belangrijk om controle terug te krijgen. Leroy Snippe geeft hiervoor een aantal adviezen: “Uit ervaring weten we dat stoppen het beste cold turkey gaat: niet langzaam afbouwen maar direct stoppen.

  • Het helpt hierbij jezelf uit te schrijven van websites of zelfs een ‘digitaal toegangsverbod’ aan te vragen, zodat het ook een stuk moeilijk wordt jezelf opnieuw in te schrijven.
  • Ook websiteblockers kunnen helpen.
  • Je kan ook tijdelijk jouw financiën uit handen geven, op die manier maak je het jezelf echt moeilijk om nog te spelen.
  • Een andere oplossing kan zijn om op zoek gaan naar een andere activiteit of bezigheid op de momenten dat je de drang voelt om te gokken.

Stoppen met gokken hoef je niet alleen te doen

Als je merkt dat je het gokken niet meer zelf in de hand hebt, kun je beter direct hulp inschakelen  van professionals van Rodersana. Zij begeleiden je (ambulant) met een passende methode om van je verslaving af te komen. Lichamelijke reacties, depressieve klachten of stress zijn  ontwenningsverschijnselen die kunt ervaren als je probeert om te stoppen met gokken. Tijdens het proces kun je op moeilijke momenten rekenen op de steun en begeleiding van onze deskundigen.

Daarnaast hebben we bijvoorbeeld gespecialiseerde contacten die voor schuldsanering kunnen zorgen. En je naasten worden intensief in de behandeling betrokken. Neem vrijblijvend contact met ons op. Je kunt ook direct bellen met een behandelaar: 088 – 0088 955, of een vrijblijvend intakegesprek aanvragen.

Nog een laatste tip: Stoppen met gokken levert ontzettend veel voordelen op. Werk een lijstje voor jezelf uit, om je te blijven motiveren op de lange termijn!