Online gokken vanaf vandaag toegestaan in Nederland: wat zijn de gevolgen?

gokken gevaarlijk jongeren

Vanaf vandaag is de wet kansspelen op afstand (KOA) van kracht. Dit betekent dat online kansspelaanbieders zich mogen gaan richten op de Nederlandse markt, iets wat nu nog verboden is.

Behandelaars maken zich zorgen over een toename van het aantal online gokverslaafden, waarschijnlijk veroorzaakt door de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder de grootste verslavingszorginstellingen in Nederland. Een deel ziet nu al een toename van het aantal gokverslaafden. Andere behandelaars verwachten een toename in de komende tijd.

Volgens psycholoog Leroy Snippe van Rodersana missen we ‘gezonde prikkels’. “De geest is daardoor zwakker en kan verleidingen als gokken moeilijker weerstaan”, verklaart Snippe. Rodersana ziet afgelopen tijd al een toename van ruim 30% in hulpvragen bij gokverslavingen.

Volgens verslavingsdeskundigen en schuldhulpverleners zorgt die verplaatsing naar online gokken sneller voor grotere problemen. Walid Somers van Grip Schuldhulpverlening herkent dit probleem. Als schuldhulpverlener heeft hij inzicht in de financiële situatie van een grote groep mensen. “We zien dat er serieuze bedragen worden overgemaakt naar buitenlandse goksites”, vertelt Somers. Hij ziet vooral een toename bij beroepsgroepen die gebonden zijn aan thuiswerken. “Alhoewel het op het eerste oog meestal om overzichtelijke bedragen gaat van tussen de 40 en 100 euro, is de frequentie hoog. Zo’n vier à vijf keer per dag.”

Lees hier het volledige artikel van NOS.

Hulp bij gokverslaving

Rodersana biedt behandeling van verslaving zowel ambulant (bij je in de buurt) of in de kliniek in Oirschot.

Anoniem (34 jaar): “Ik leidde jarenlang een dubbelleven vanwege mijn cocaïneverslaving”

Anoniem (34 jaar): “Ik leidde jarenlang een dubbelleven vanwege mijn cocaïneverslaving”

‘In januari van dit jaar zag ik geen uitweg meer. Als mijn ouders niet aan de bel hadden getrokken bij de huisarts, dan was ik er nu niet meer geweest. De huisarts verwees me door naar Rodersana.'

Lees dit verhaal