Lachgas wordt mogelijk verboden

Staatssecretaris Blokhuis wil het recreatief bezit van lachgas verbieden door het op lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Aanleiding voor de maatregel is een advies van de drugsbeoordelingscommissie CAM. In dat advies staat dat het risico van lachgas voor de volksgezondheid “matig tot groot” is. (lees meer op NOS.nl).

Niet verslavend, wel schadelijk

Lachgas is de laatste jaren populair geworden, mede omdat het gemakkelijk en legaal verkrijgbaar is. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een kortdurende maar sterke roes. Een gebruiker van lachgas voelt de neiging om deze roes steeds opnieuw te ervaren vanwege het fijne gevoel.

Het wordt door gebruikers nauwelijks als drug gezien, maar als een relatief onschuldig middel. Lachgas is niet verslavend, maar heeft wel schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Het Trimbos Instituut somt de volgende effecten op van gebruik van lachgas:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid door kortdurend zuurstofgebrek in de hersenen
  • Tintelingen
  • Dwarslaesie

Handhaving verbod

Als lachgas wordt opgenomen in de Opiumwet, betekent dit dat bezit strafbaar is en wordt beboet. Het is nog onduidelijk hoe het verbod uiteindelijk gehandhaafd gaat worden. Het is moeilijk het gebruik te verbieden, omdat de patronen ook in de zorg en de horeca gebruikt worden. Daarom gaat de Staatssecretaris komende tijd in gesprek over uitzonderingen op het verbod. Voor de oorspronkelijke toepassing, bijvoorbeeld in de zorg of voor slagroomspuiten, wordt gezocht naar een oplossing.