Gameverslaving nu ook officieel erkend

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een gameverslaving erkend als stoornis, ofwel ‘disorder’. Gameverslaving werd een jaar geleden al op de lijst gezet als mogelijke nieuwe aandoening. Nu komt het ook op de International Classification of Diseases (ICD 11). Dit document wordt gebruikt als internationale standaard voor het vaststellen van ziekten en stoornissen, en zal vanaf 2022 gelden.

“Gamen vormt voor een steeds grotere groep een serieus probleem dat net als drank, drugs of gokken een verwoestend effect kan hebben op iemands gezondheid en iemands leven. Heel goed dat dit probleem eindelijk enige erkenning krijgt”, aldus Ando Rokx, directeur van Rodersana.

Wat verandert er nu deze verslaving officieel wordt erkend? “Het zou mooi zijn als deze erkenning er ook toe zal leiden dat behandeling vergoed gaat worden, maar zover is het helaas nog niet”, vertelt Ando Rokx.

In principe kan elk gedrag dat op korte termijn positieve gevoelens kan opleveren een verslavend karakter krijgen; drank, drugs, medicijnen, maar ook gokken, eten, seks, porno of gamen. Natuurlijk is niet iedereen die regelmatig games speelt verslaafd. Maar er zijn altijd mensen die er wel degelijk door in de problemen komen. Omdat ze verslavingsgevoelig zijn of omdat het een ‘oplossing’ wordt voor andere problemen. Net als drugs en drank kan gamen je gevoel verdoven en je gedachten stoppen. Bovendien zitten er allerlei slimme psychologische trucs ingebouwd in games, die ervoor zorgen dat je steeds door wilt gaan en er moeilijk mee kunt stoppen.

Wil je meer weten over gameverslaving? Lees dan hier verder.

Hulp bij gameverslaving
Door de intensieve, individuele behandeling bij Rodersana krijg je inzicht in de ontstaansfactoren en symptomen van je gameverslaving. Neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvend intakegesprek: 088 – 0088 955.