Corona zorgde voor meer verslavingsproblemen en minder plekken in de kliniek, maar Rodersana heeft een oplossing

OIRSCHOT – Stress door de coronacrisis leidt tot meer mensen die naar drank of drugs grijpen. Tegelijkertijd hadden ze bij verslavingskliniek Rodersana door de anderhalvemeterregel minder plekken beschikbaar. Een dik probleem dus. Maar daarvoor is een oplossing gevonden.

Om haar zorg op peil te houden heeft de verslavingskliniek in Oirschot de behandelcapaciteit uitgebreid.

In de noordwesthoek is een tijdelijke unit geplaatst, een portakabin. Aan de achterkant staat nu een grote tent waar de fitnessapparatuur is ondergebracht en wordt gesport. Op deze manier slaagt Rodersana erin om net zoveel mensen een behandeling te geven als voor de coronacrisis.

Door de anderhalvemeteregel was dat sinds het voorjaar niet meer mogelijk. ,,We hadden daardoor eenderde minder behandelplekken”, vertellen Carla Overkamp en Fedor van Helden, directeur en behandelaar van de kliniek in Oirschot. ,,Daardoor hadden we voor het eerst in de geschiedenis een wachtlijst. Dat willen we niet, er moet hier altijd plek zijn. Als de nood aan de man is, kan het niet zo zijn dat hij of zij voor een gesloten deur staat.”


Dertig mensen vechten hier tegen hun verslaving
Rodersana ligt verscholen in de bossen van de Oirschotse Heide, net onder de A58. Je kunt er elke dag voorbij zoeven in je auto, zonder te weten dat er op een steenworp afstand een gerenommeerde verslavingskliniek ligt. Hier voeren 24 uur per dag, zeven dag per week dertig mensen een gevecht tegen hun afhankelijkheid van middelen, met name drank en drugs.

Daarnaast heeft Rodersana – onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk – vier vestigingen (Eindhoven, Breda, Arnhem en Amsterdam) waar ambulante hulp wordt aangeboden, vergelijkbaar met de poliklinieken in het ziekenhuis.

Niet afkicken in het buitenland
In Oirschot zitten de mensen intern en juist naar die plekken is afgelopen jaar extra vraag ontstaan. Zo kreeg Rodersana meerdere verzoeken van buitenlandse afkickklinieken of hun cliënten in Oirschot terecht konden. ,,In de afgelopen jaren zag je dat veel mensen voor klinieken in Zuid-Afrika, Portugal en Thailand kozen”, zegt Overkamp. ,,In coronatijd is reizen moeilijker geworden, dus blijven meer mensen nu in Nederland. Daar proberen we zo goed mogelijk op in te spelen.”

Corona maakt mensen die al kwetsbaar zijn nog kwetsbaarder, de onzekere periode maakt het leven voor verslaafden nog ingewikkelder dan het toch al is. ,,Ik hoor regelmatig over mensen die hun middelengebruik onder controle hadden, totdat corona uitbrak”, zegt Van Helden.


‘Hij was al een stevige drinker’
Het risico op een terugval is groter op momenten van aanhoudende stress of druk. Van Helden: ,,Met corona vallen structuren weg. Je moet thuiswerken, er is meer eenzaamheid en isolement, er is soms veel onzekerheid over de toekomst. Zo is er het verhaal van een ondernemer die veel zorgen heeft over zijn zaak met dertig man personeel. Kan hij het bedrijf overeind houden? Hij was al een stevige innemer van alcohol. Als dan de spanningen en angst toenemen….”

Nederland telt alleen al 1,3 miljoen zware drinkers. Voordat mensen naar een kliniek stappen, is er al veel gebeurd. Meestal gaat er een lange periode van problemen en zwaar lijden aan vooraf. Slechts drie procent van de mensen die verslaafd zijn, wordt daadwerkelijk behandeld, zegt Overkamp. ,,Het duurt erg lang voordat mensen hulp vragen. Vaak moet ergens de bom barsten: je partner zegt dat het niet langer kan of je werkgever trekt aan de noodrem.”

,,Rondom verslaving hangt nog altijd een enorm stigma’, vervolgt ze. ,,Mensen met een verslaving worden gezien als losers, er zit een heel sterke veroordeling op. En zo voelen ze dat zelf vaak ook. Terwijl een verslaving echt een ziekte is, waar je professionele hulp bij nodig hebt. Wij weten en ervaren dagelijks dat het iedereen kan overkomen.”

 

Bron: https://www.ed.nl/kempen/corona-zorgde-voor-meer-verslavingsproblemen-en-minder-plekken-in-de-kliniek-maar-rodersana-heeft-een-oplossing~ab41f539/