“In de verslavingszorg kun je als psycholoog de diepte in”

Collega aan het woord: Britt Saris

 Toen Britt Saris (27) als psycholoog bij Rodersana begon, was haar doel om alle cliënten van hun verslaving af te helpen. Maar al snel besefte ze zich dat dit niet realistisch is. Nu haalt ze juist energie uit het planten van zaadjes. ‘Ik zet cliënten aan het denken, en probeer ze te helpen om inzicht te krijgen in hun eigen gedrag. Verandering komt niet altijd in één keer, maar je kunt het proces op ieder moment in gang zetten. Soms raak je toch ineens de juiste snaar.’

Na het zien van een interview met Joran van der Sloot, weet Britt het zeker: ze wil psycholoog worden. Wat schuilt er achter zijn gedrag en keuzes? Haar eigen keuze valt op de opleiding Mental Health aan de Universiteit Maastricht. ‘Het leek mij enorm interessant om te werken met mensen met stoornissen. De behandeling van een enkelvoudige depressie of angststoornis trekt me niet, ik wil dieper gaan. Daarom koos ik voor de verslavingszorg. Ook heb ik als vrijwilliger met gedetineerden gewerkt. Enorm interessant, maar ik vond mezelf daarvoor nog iets te jong.’

Expertise en goede begeleiding

In 2018 solliciteerde Britt bij Rodersana. ‘Ik werkte al in de verslavingszorg en kom uit de omgeving van Eindhoven. Dan heb je automatisch weleens van Rodersana gehoord. Ze behandelen allerlei soorten verslavingen met cognitieve gedragstherapie. Ik dacht dat het wel bij mij zou passen, en dat klopte. Het sollicitatiegesprek was informeel en ik kon snel aan de slag. Een groot pluspunt bij Rodersana is de goede begeleiding. We hebben veel expertise in huis, en iedereen deelt graag kennis. Ook is er altijd ruimte om aan te geven dat je bijvoorbeeld vastloopt met een cliënt. Mijn vorige werk was veel meer individueel, hier hebben we minstens drie keer per week overleg en staan de deuren open.’

Niet altijd onder invloed

Ook koos Britt voor Rodersana om de doelgroep. Naar haar schatting is zeventig procent nog aan het werk en functioneert wel in het dagelijks leven. Daardoor lukt het vaak om resultaat te boeken. ‘Volgens mij is dit meteen de grootste misvatting over verslavingszorg, dat alle cliënten onder invloed zijn. Ik denk dat veel psychologen het daardoor spannend vinden, maar ik heb me nooit onveilig gevoeld. Natuurlijk moet je in deze sector niet schrikken van heftige verhalen. Maar als verslavingszorg je interessant of leuk lijkt, zou ik het gewoon proberen. Je kunt altijd kijken of het iets voor je is.’

Extra ontwikkelen

Naast haar werk als psycholoog heeft Britt ook andere taken. Bijvoorbeeld administratief werk als casemanager. Ook heeft ze een groep voor psycho-educatie opgericht. ‘Naast de individuele begeleiding krijgen onze cliënten nu vijf groepssessies aangeboden, met thema’s rondom verslaving. Bijvoorbeeld leefstijlverandering. Als je het leuk vindt, is er zeker ruimte om dit soort projecten op te pakken. Ook start ik binnenkort met de opleiding tot GZ-psycholoog. Dat wilde ik al heel lang, dus tof dat het via Rodersana gelukt is.’

Nieuwsgierig naar Rodersana?

Wil je net als Britt werken in een hecht team waar veel ruimte is voor eigen inbreng?