Bij Rodersana zijn we er van overtuigd dat niemand er voor kiest om gevangen te raken in een verslaving. Wij denken dat iedereen een zinvol en volwaardig leven wil waarin je kunt zijn wie je wilt zijn en kunt doen wat je wilt doen. Als dit niet lukt of er een hoop tegenslagen op je pad komen, kun je misschien zoeken naar een makkelijke uitweg. Verdovende middelen kunnen verdriet en pijn misschien tijdelijk verdoven, maar dragen niet bij aan een gezonde verwerking of een betere toekomst. Als het gebruik van deze middelen leidt tot een verslaving, dan zit het een zinvol en volwaardig leven enkel verder in de weg.

Onze behandelmethode richt zich daarom op een nieuwe levensinvulling. Een levensinvulling die niet wordt geleid door verslaving. Samen bouwen we naar jouw verslavingsvrije toekomst.

Onze filosofie

Als je lichaam en geest worden beheerst door het gebruik van verslavende middelen, nemen deze middelen ook je keuzes en je gedrag over. Zo zul je steeds vaker gedrag gaan vertonen waar je zelf niet achter kunt staan. Je raakt het contact kwijt met je eigen gevoelens, je principes en je geweten. Je raakt de controle kwijt over je leven.

Dit maakt het steeds moeilijker om goed te functioneren in werk, een gezin of een relatie. De schade door jouw verslaving treft niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen. Zo raak je geïsoleerd. De afstand tot de mensen om je heen groet. Niet omdat je dat echt wilt, niet omdat het je niet meer uitmaakt, maar simpelweg omdat het middel de macht over je gedrag heeft genomen.

Herstellen van een verslaving

Herstel van verslaving betekent dus niet alleen het afkicken van een middel. Het betekent ook herstel van verbinding. Verbinding met jezelf, maar ook de verbinding met de mensen om je heen.
Zo word je, stapje voor stapje, weer wie je bent. Je wordt weer wie je wilt zijn.

Op de eerste plaats moet je natuurlijk leren hoe je om moet gaan met je verslaving. Hoe zorg je dat je op moeilijke momenten niet meer terugvalt in gebruik?

Minstens zo belangrijk is het om ook verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag, je leven en je omgeving. Waar verlang je naar, wat zou je willen veranderen, wat is er nodig om weer een zinvol en volwaardig leven te krijgen?  Wat is er nodig om zonder middelen verder te kunnen met het leven dat jij wilt leiden?

Herhaalde blootstelling van je hersenen aan een verslavend middel leidt tot uitgebreide en diepgaande veranderingen in die hersenen. Ze raken gewend aan de invloed van het middel en verlangen steeds naar meer. Het belangrijkste symptoom daarvan is: het steeds weer terugkerende verlangen naar drugs of alcohol, zelfs na jaren van onthouding.

Wij zoeken altijd naar de behandeling die het beste bij jou past

Op grond van wetenschappelijke inzichten heeft Rodersana een effectieve behandelmethode ontwikkeld. Deze behandelmethode kunnen we op jou en je verslaving afstemmen.

We maken, samen met jou en je naasten, een keuze uit ambulante zorg of het volgen van een klinisch traject. Een behandeling duurt enkele maanden. Dat klinkt misschien lang, maar we weten uit ervaring dat die tijd echt nodig is om je verslaving duurzaam onder controle te krijgen.

Je doorloopt daarbij verschillende fases: detox behandeling en leefstijlverandering, stabilisatie en nazorg.

Voor het slagen van je behandeling gaan we als volgt te werk:

 • We leggen de drempel laag. Bij ons krijg je niet te maken met ingewikkelde procedures, indicatiecommissies, lange wachttijden of een telefoon die niet wordt opgenomen;
 • We gaan respectvol met elkaar om;
 • We komen zo snel mogelijk in actie. Binnen 48 uur nemen we contact op. Je krijgt altijd direct antwoord op je vragen en de behandeling start zo snel mogelijk;
 • Gezamenlijk overleg is essentieel: de behandeling wordt continu afgestemd op wie jij bent;
 • Als het mogelijk is, proberen wij de behandeling bij voorkeur ambulant te houden. Dit heeft het minste impact op jouw dagelijks leven.

Behandelmethode in de praktijk

Onze behandeling van jouw verslaving bestaat zowel uit individuele gesprekken als uit groepsgesprekken. De gesprekken gaan over het voorkomen van een terugval in gebruik. We bespreken ook wat er in jouw gedrag moet veranderen en wat er in jouw leven moet veranderen om weer te worden wie jij wilt zijn. Er kunnen veel factoren meespelen in het vormen van je verslaving. We kijken daarom naar alle levensgebieden: je werk, je relaties, je gezondheid, je familie, je vrienden, en je vrije tijdsinvulling.

Rodersana biedt andere zorg

We graven niet oneindig in het verleden en we zijn ook geen 12-stappen kliniek. We focussen op jouw gedragsverandering in het hier en het nu. We kijken naar jouw doelen voor de toekomst.
Daarbij maken we gebruik van methodes die wetenschappelijk bewezen zijn bij de behandeling van verslavingsproblematiek en gedragsverandering.

Denk daarbij aan Cognitieve Gedragstherapie, Mindfulness, Acceptance en Commitment Therapie, Systeemtherapie en Groepstherapie.

Hoe je je leefstijl kunt veranderen om verslaving of terugval te voorkomen

Zorg voor minder spanning

Veel verslavingsvormen komen voort uit gevoelens van druk en stress.
Tijdens de behandeling leren we je om te gaan met stress. Zo leren we je ‘coping mechanisms’ of ‘copingstrategieën’. Zo krijg je uiteindelijk zelfstandig controle over jouw verslavingsprobleem en kun je toekomstige stress-triggers zelf uit de weg gaan of omdenken.

Werk aan je conditie

Werken aan je fysieke conditie is een belangrijk onderdeel van onze behandelingen. Bewegen helpt bij het herstellen van het ‘neurobiologisch evenwicht’. Verbetering van je leefstijl zorgt ervoor dat je minder in contact komt met triggers verbonden aan het verslavend middel. Daarnaast draagt het ook enorm bij aan een groter gevoel van tevredenheid over je leven. We verbeteren je conditie door je te leren over gezonde voeding en we focussen ons veel op beweging.

Denk na over zingeving

Ook vanuit een spiritueel oogpunt is verslavingsproblematiek aan te pakken. Vaak gaat verslaving gepaard met een gevoelens van leegheid, demoralisatie en verlies van eigenwaarde. Je voelt je een ‘slecht mens’ en je vindt het lastig je leven zin te geven. Om daar wat aan te doen, geven we aandacht aan de volgende aspecten:

 • het aanpassen van je professionele ambities
 • het aanpassen van (vrijetijds)activiteiten, gekoppeld aan jouw verslavingsgedrag;
 • het relativeren van het belang van materiële weelde;
 • het aanpassen van je voedingsgewoontes;
 • het herontdekken van (vrijetijds)activiteiten, die de dimensie van het genot en de roes overstijgen;
 • het opnieuw invullen van een positief doel in jouw leven;
 • het herstellen van de emotionele banden met je naasten.

Rodersana is er voor jou

En onze behandeling werkt! Veel van de mensen die bij ons kwamen met een verslaving zijn jaren later nog steeds vrij van hun verslaving. We krijgen van onze klanten dan ook een gemiddeld rapportcijfer van een 9.4! En daar zijn we supertrots op.

Ben jij ook klaar voor de volgende stap? Wil jij met ons werken aan jouw verslavingsvrije toekomst? Neem dan vandaag nog contact met ons op via 088-277 3900. Dit mag ook anoniem.

Je kunt hier telefonisch terecht met al je vragen over onze behandeling of je verslaving. Je krijgt bij Rodersana altijd direct een professional aan de lijn die je verder helpt. Je kunt je vraag ook stellen via deze website.

Zo is Rodersana er voor iedereen.