Detox behandeling

Bij een detox behandeling wordt onder medische begeleiding het gebruik van verslavende middelen afgebouwd. Detox is het ontgiften en van binnen reinigen van je lichaam. Detox voor alcohol, drugs en medicijnen zijn de meest voorkomende behandelingen. Als je verslaafd bent is je lichaam namelijk afhankelijk geworden van de middelen die je gebruikt. Die giftige stoffen moeten eerst uit je lichaam. Dit is wat we noemen afkicken van een verslaving.

Begeleiding bij ontwenning alcohol, drugs en medicijnen

Tijdens de intake bekijken we of iemand zelf al gestopt is met gebruik of dat extra begeleiding in de vorm van een detox nodig is. Als begeleiding bij de ontwenning van alcohol, drugs of medicijnen nodig is dan breiden we de behandeling uit met een ambulante of klinische detox.

Programma

Van de verslavingsarts krijg je een op maat gemaakt detox programma. De detoxificatie gebeurt op een gecontroleerde manier. Daardoor is dit minder zwaar en beter vol te houden. Tijdens de detox behandeling kunnen er wel ontwenningsverschijnselen voorkomen. Onze medische specialisten helpen je door de periode van ontwenning heen.

Verschillende soorten behandelingen

Je kunt een ambulante detox behandeling krijgen of je volgt een detox programma in een afkickkliniek.

Ambulante detox behandeling

Een ambulante detox behandeling is een behandeling zonder opname in een kliniek. Hiervoor wordt je beoordeeld door een verslavingsarts en kan het zijn dat er een ontwenningskuur met medicatie nodig is. Tijdens deze behandeling heb je dagelijks contact om te zien hoe het gaat. Na deze kuur volgt volg je een intensief begeleidingstraject van ongeveer 3 weken. Een ambulante detox behandeling heeft minder impact op het dagelijkse leven van iemand met een verslaving dan een detox kuur in een verslavingskliniek.

Voorwaarden voor ambulante detox behandeling:

Om deze vorm van detox te kunnen volgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • We kunnen met jou duidelijke en strikte afspraken maken over de inname van medicatie, het niet gebruiken van verslavende middelen, het rijverbod dat geldt tijdens het afbouwschema, een aangepast leefpatroon tijdens de ontwenning en het nakomen van momenten van contact;
  • Tijdens de eerste dagen van de detox moet een volwassene bij jou in huis zijn (dus ook ’s avonds en ’s nachts). Dit is noodzakelijk om hulp te kunnen inschakelen mochten er complicaties optreden.
  • Ernstige lichamelijke problemen moeten zijn uitgesloten;
  • Ernstige psychiatrische problemen moeten zijn uitgesloten;
  • Er moet sprake zijn van een veilige thuissituatie. Een detox is gedoemd te mislukken wanneer je thuis nog alcohol en middelen hebt liggen of huisgenoten hebt die nog actief in gebruik zijn van alcohol of drugs.

Minder impact

Een ambulante detox behandeling heeft minder impact op het dagelijkse leven van iemand met een verslaving dan een detox kuur in een verslavingskliniek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in veel gevallen detoxificatie net zo succesvol kan zijn zonder dat opname in een afkickkliniek noodzakelijk is. Dit geldt voor verslavingen aan alcohol, medicatie en (de meeste) drugs.

Detox behandeling in afkickkliniek

Bij een klinische detox opname verblijft iemand 5-7 dagen in de afkickkliniek. We adviseren een detox in een kliniek als dit medisch gezien noodzakelijk is. Soms kan een ambulante detox moeizaam verlopen. Dan kan ook worden besloten om je toch op te nemen in de afkickkliniek.

Behandeltraject na ontwenning

Na de ontwenningskuur wordt de behandeling van je verslaving voortgezet door een multidisciplinair team. Dit kan een ambulante behandeling of behandeling in de verslavingskliniek zijn.

Vragen over een detox behandeling?

Wil je meer weten? Je kunt met al je vragen over een detox behandeling terecht bij onze verslavingsprofessionals. Bel ons en je krijgt direct een professional aan de lijn of stel je vraag via de website.