Detox behandeling

Een detox is het ontgiften van je lichaam. Als je verslaafd bent is je lichaam namelijk afhankelijk geworden van de middelen die je gebruikt. Die giftige stoffen moeten eerst uit je lichaam. Dit is wat we noemen afkicken van een verslaving.

Bij een detox behandeling wordt onder medische begeleiding je gebruik van verslavende middelen afgebouwd of direct gestopt. Detox voor alcohol, drugs en medicijnen zijn de meest voorkomende behandelingen. Opname in een kliniek is niet noodzakelijk. We bieden ook detox zonder opname aan vanuit onze locaties in Arnhem en Eindhoven. Tijdens de intake bekijken we wat het beste bij jou past.

 

Vraag een intake aan

Begeleiding bij ontwenning alcohol, drugs en medicijnen

Een behandeling bij Rodersana start altijd met een intakegesprek met een ervaren gespecialiseerde behandelaar. Tijdens de intake bekijken we of je al zelf gestopt bent met gebruik van alcohol, drugs of medicijnen of dat extra begeleiding in de vorm van een detox behandeling nodig is. In dat laatste geval breiden we de behandeling uit met een ambulante of klinische detox.

Programma

Van de verslavingsarts krijg je een op maat gemaakt detox programma. De detoxificatie gebeurt op een gecontroleerde manier. Daardoor is dit minder zwaar en beter vol te houden. Tijdens de detox behandeling kunnen er wel ontwenningsverschijnselen voorkomen. Onze medische specialisten helpen je door de periode van ontwenning heen.

We bieden twee soorten detox behandelingen:

  • Je kunt een detox behandeling krijgen zonder opname in onze afkickkliniek
  • Of je volgt een detox behandeling met opname in onze afkickkliniek

Detox behandeling zonder opname (ambulant)

Een behandeling zonder opname in een kliniek noemen we ook wel een ambulante detox behandeling. Tijdens deze behandeling heb je dagelijks contact met ons om te zien hoe het gaat. Soms is er medicatie nodig ter ondersteuning van je detox. Een ambulante detox behandeling heeft minder impact op je dagelijkse leven dan een detox kuur in een verslavingskliniek en is in veel gevallen net zo succesvol. Dit geldt voor verslavingen aan alcohol, medicatie en (de meeste) drugs.

Voorwaarden voor ambulante detox behandeling:

Tijdens je intake wordt een inschatting gemaakt of een ambulante detox behandeling passend is. Om deze vorm van detox te kunnen volgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • We kunnen met jou duidelijke en strikte afspraken maken over de inname van medicatie, het niet gebruiken van verslavende middelen, het rijverbod dat geldt tijdens het afbouwschema, een aangepast leefpatroon tijdens de ontwenning en het nakomen van momenten van contact;
  • Tijdens de eerste dagen van de detox moet een volwassene bij jou in huis zijn (dus ook ’s avonds en ’s nachts). Dit is noodzakelijk om hulp te kunnen inschakelen mochten er complicaties optreden.
  • Ernstige lichamelijke problemen moeten zijn uitgesloten;
  • Ernstige psychiatrische problemen moeten zijn uitgesloten;
  • Er moet sprake zijn van een veilige thuissituatie. Een detox is gedoemd te mislukken wanneer je thuis nog alcohol en middelen hebt liggen of huisgenoten hebt die nog actief in gebruik zijn van alcohol of drugs.

Detox behandeling in afkickkliniek

Bij een klinische detox opname verblijf je 5-7 dagen in onze afkickkliniek. We adviseren een detox in onze kliniek als dit medisch gezien noodzakelijk is. Soms kan een ambulante detox moeizaam verlopen. Dan kan ook worden besloten om je toch kortdurend op te nemen in de afkickkliniek.

Behandeltraject na ontwenning

Na de detox wordt de behandeling van je verslaving ambulant voortgezet door een multidisciplinair team.