Bij Rodersana bieden we, bovenop Ambulante behandeling bij verslaving ook een Detox- of ontgiftingsbehandeling. Het hangt af van de aard en de ernst van je verslaving of een Detox behandeling nodig is. Dit bespreken we tijdens een intakegesprek. Ben jij klaar voor de volgende stap?

Vraag een intake aan

Een Detox behandeling. Hoe werkt het?

Als je verslaafd bent is je lichaam afhankelijk geworden van het middel of de middelen die je gebruikt. Die giftige stoffen moeten uit je lichaam om de afhankelijkheid te doorbreken. Dit noemen we ontwennen of afkicken van een verslaving. Met een Detox behandeling ontgiften Ben we je lichaam.
Bij een detox- of ontgiftingsbehandeling wordt je gebruik van verslavende middelen afgebouwd of direct gestopt onder medische begeleiding. De meest voorkomende Detox behandelingen zijn behandelingen bij een verslaving aan alcohol, drugs en medicijnen.

Tijdens de intake bekijken we wat het beste bij jou past.

Vraag een intake aan

Ontwenningsverschijnselen en stoppen met gebruiken

Voordat we starten met een behandeling, beginnen we altijd met een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek spreek je met een ervaren en gespecialiseerde behandelaar over jouw verslaving. We kijken dan naar jouw specifieke situatie. Op die manier kunnen we altijd maatwerk leveren in onze verslavingshulp.

Voor een Detox-behandeling kijken we bijvoorbeeld of je zelf al bent gestopt met het gebruik van de verslavende middelen. We kijken of je ontwenningsverschijnselen ervaart en of je extra begeleiding kunt gebruiken bij het stoppen. Zo kunnen we, afgestemd op jouw situatie, de behandeling uitbreiden met een ambulante behandeling.

Ik wil detoxen. En nu?

Van de verslavingsarts ontvang je een detox programma dat past bij jou en jouw verslaving. In tegenstelling tot resoluut en ineens stoppen met gebruik (cold-turkey), gaat dat tijdens een detoxificatie bij Rodersana op een gecontroleerde manier en onder medische begeleiding. Hierdoor valt dit minder zwaar en is het beter vol te houden.

Dat betekent niet dat je geen ontwenningsverschijnselen kunt ervaren tijdens een detox behandeling. Wel kunnen we ervoor zorgen dat deze minder hevig zijn. Onze medische specialisten helpen je door de periode van ontwenning heen.

Detox behandeling zonder opname

Een detox behandeling zonder opname in een kliniek noemen we ook wel een ‘ambulante detox behandeling’. Tijdens deze behandeling heb je wel dagelijks contact met ons om te zien hoe het gaat, maar na de behandeling kun je gewoon weer naar huis. Soms is medicatie nodig ter ondersteuning van je detox. Een ambulante detox kuur heeft minder impact op je dagelijkse leven dan een detox kuur in een verslavingskliniek.

Voorwaarden voor ambulante detox behandeling:

Tijdens het intakegesprek wordt bepaald of een ambulante detox behandeling passend is. Om deze vorm van detox te kunnen volgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • We kunnen met jou duidelijke en strikte afspraken maken over de inname van medicatie, het niet gebruiken van verslavende middelen, het rijverbod dat geldt tijdens het afbouwschema, een aangepast leefpatroon tijdens de ontwenning en het nakomen van momenten van contact;
  • Tijdens de eerste dagen van de detox moet een volwassene bij jou in huis zijn (dus ook ’s avonds en ’s nachts). Dat is noodzakelijk om snel te kunnen handelen wanneer er toch complicaties optreden.
  • Ernstige lichamelijke problemen moeten zijn uitgesloten;
  • Ernstige psychiatrische problemen moeten zijn uitgesloten;
  • Er moet sprake zijn van een veilige thuissituatie. Een detox behandeling zal mislukken wanneer je thuis nog alcohol of andere verslavende middelen hebt liggen. Ook moeten er geen huisgenoten aanwezig zijn die nog actief in gebruik zijn van alcohol of drugs.

Na de detoxbehandeling gaan we je verslaving behandelen

Na de detox behandeling wordt de behandeling van je verslaving voortgezet. Nu de giftige stoffen je lichaam hebben verlaten, is het belangrijk om ook de dagelijkse tegenslagen of triggers te kunnen doorstaan. Zo voorkom je een terugval. Bij Rodersana begeleiden we je met een multidisciplinair team aan zorgprofessionals.

Deze zorg kan wederom worden geboden als een ambulante behandeling.

Meer weten over onze detox behandeling?

Je kunt met al je vragen over een detox behandeling of je verslaving terecht bij onze verslavingsprofessionals. Je kunt contact met ons opnemen via 088-277 3900.

Je krijgt dan direct een professional aan de lijn die je verder helpt. Je kunt je vraag ook stellen via deze website.