Ambulante detox behandeling

Een ambulante detox behandeling is een behandeling zonder opname. Deze heeft minder impact op het dagelijkse leven van een verslaafde dan een detox kuur (ontgifting van verslaving) in een kliniek. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in veel gevallen een detox kuur net zo succesvol kan zijn zonder dat opname in een kliniek noodzakelijk is. Dit geldt voor verslavingen aan alcohol, medicatie en (de meeste) drugs.

Hoe ziet het detox programma eruit?

Een ambulante detox start met een intakegesprek. Vervolgens vinden verschillende gesprekken plaats met de (verslavings)arts. Je krijgt dan een op maat gemaakte ontwenningskuur. Deze bestaat uit een afbouwschema met medicatie en duurt maximaal 2 weken. Daarna volgt een intensief begeleidingstraject van ongeveer 3 weken. Je hebt dagelijks contact met ons om complicaties tijdens de behandeling te voorkomen. Wij houden zo ook toezicht op de inname van je medicatie.

Om deze vorm van detox te kunnen volgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • we kunnen met jou duidelijke en strikte afspraken maken over de inname van medicatie, het niet gebruiken van verslavende middelen, het rijverbod dat geldt tijdens het afbouwschema, een aangepast leefpatroon tijdens de ontwenning;
  • in jouw directe leefomgeving moet een volwassene zijn die de behandeling mee kan volgen en om hulp kan vragen in geval van problemen;
  • je mag geen ernstige lichamelijke problemen hebben;
  • je problemen in de verschillende levensgebieden mogen niet te groot zijn.

Soms kan een ambulante detox moeizaam verlopen. Dan kan worden besloten om je toch op te nemen in de kliniek. Na de ontwenningskuur wordt de behandeling voortgezet door een multidisciplinair team. Je hebt dan wekelijks een gesprek met een behandelaar. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat je terugvalt in je oude gedrag.