Ambulante detox

Ambulante detox: behandeling zonder opname

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in sommige gevallen een detox (ontgifting van verslaving) net zo succesvol behandeld kan worden zonder dat opname in een kliniek noodzakelijk is: dit noemen we een: ambulante detox. Dit geldt voor verslavingen aan alcohol, medicatie en (de meeste) drugs.

Een ambulante detox start met een intakegesprek. Vervolgens vinden verschillende gesprekken plaats met de (verslavings)arts. Er wordt op maat een ontwenningskuur uitgewerkt, die bestaat uit een afbouwschema met medicatie dat maximaal 2 weken duurt. Daarna volgt een intensief begeleidingstraject van ongeveer 3 weken. Je hebt dagelijks contact met ons om complicaties tijdens de behandeling te voorkomen en toezicht te kunnen houden op de inname van je medicatie. Gewoonlijk wordt een van je naasten geïnformeerd over en betrokken bij het behandeltraject.

Om deze vorm van behandeling te kunnen volgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • we kunnen met jou duidelijke en strikte afspraken maken over de inname van medicatie, het niet gebruiken van verslavende middelen, het rijverbod dat geldt tijdens het afbouwschema, een aangepast leefpatroon tijdens de ontwenning;
  • in jouw directe leefomgeving moet een volwassene zijn die de behandeling mee kan volgen en om hulp kan vragen in geval van problemen;
  • je mag geen ernstige lichamelijke problemen hebben;
  • je problemen in de verschillende levensgebieden mogen niet te groot zijn.

Soms kan een ambulante detox moeizaam verlopen. Dan kan worden besloten om je toch op te nemen in de kliniek. Na de ontwenningskuur wordt de behandeling voortgezet door een multidisciplinair team. Je hebt dan wekelijks een gesprek met een behandelaar. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat je terugvalt in je oude gedrag.